DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 11. ledna 2016

Home » » Recenze/review - MÖRBID VOMIT – Doctrine of Violence (2015)

Recenze/review - MÖRBID VOMIT – Doctrine of Violence (2015)


MÖRBID VOMIT – Doctrine of Violence
CD 2015, Ranka Kustannus

„Klepu na dřevěnou rakev a doufám, že mi někdo odpoví. Kolem se rozprostírá jako tíživý závoj beznaděje mlha a já naříkám nad odchodem posledních zbytků radosti. Tisíckrát vyřčená otázka Proč? zůstává nezodpovězena. V očních kanálcích mi dávno vyschly slzy a do hlavy se vkradla myšlenka na pomstu. Když vám nějaký bastard vezme blízkého člověka, trest by si zasloužil. Nejsem příznivce zdlouhavých procesů, usměvavých právníků a následné rekonvalescence v zařízení, kterému se říká vězení. Kdo vrátí pozůstalým radost? Kde je spravedlnost? Nad zkypřenou zeminou poskakují kapky právě plačícího deště. Otevírám víko a naposledy ji spatřím. Je konec? Opravdu? Umírám pak každý den při spánku a pokouším se s ní znovu setkat. Zapisuji své pocity na papír, píšu ji krátké textové zprávy do záhrobí. Odpovědi se mi nedostává.“

Poslech finských MÖRBID VOMIT ve mně evokuje vzpomínky na setkání s jedním kamarádem, který celé to zlo a ošklivost, zmíněné v prvním odstavci, prožíval na vlastní kůži. Bývaly to tenkrát hodně smutná setkání. Bolestivá a náročná. Vidět do té doby zdravím kypícího chlapa jako trosku bylo šílené. Nikdy se s tím nevyrovnal a spravedlnost byla tehdy hodně slepá. On byl vlastně tím, kdo mi tuhle desku doporučil. Mluvil dlouho a s nádechem krve v hlase. Spřádal při jejím poslechu plány na pomstu, kterou nikdy neuskuteční. Bylo pro mě zpočátku těžké se ponořit pouze do hudby, srovnat ji s jejími vzory jako DISMEMBER, GRAVE, NIHILIST, ENTRAILS. Jakoby se zrovna nad touhle deskou vznášela určitá nepropustná mlhovina, způsobená příběhem o utrpení. Nikdy se mi asi nepovede přenést se přes bolest a oddělit prožitek od muziky, ale za sebe (zcela sobecky) mohu prohlásit jediné. Tohle hudební běsnění je esencí švédského death metalu. Je přístupné, studené, chytlavé a smrtící.


„Doctrine of Violence“ je přesně tím druhem alba, které jsem si pustil a chytlo mě drápem přímo pod krkem. Kapela si se mnou vytírala podlahu, nutila mě se neustále vracet v myšlenkách do devadesátých let. Ano, tady je svět ještě v pořádku. Možná je nostalgický, ovlivněný mým věkem, zkušenostmi a prokletím, ale to myslím tentokrát vůbec nevadí. Novinka je zvláštní a zajímavá právě v tom, že by mohla oslovit i posluchače, kteří jinak nad death metalem ohrnují nos. Songy jsou přístupné právě ve svém celkovém vyznění. Kapela, pokud je to žádoucí, klidně zvolní, donutí vše gradovat, když je třeba, případně jen tak lehce rozvláčně nechá vyznít chladnou melodii. Velmi dobře se také poslouchá hlas, který nijak nedrásá, spíše „jen“ doplňuje. Je ostrý, zároveň čitelný a „plnotučný“. Deska působí jako zatuchlý odér čerstvé mrtvoly. Nevím, jestli jste už měli někdy fyzicky s mrtvými tu čest, ale já za svého působení na civilní službě ano. Fascinující je ten klid, jakoby tělo na něco ještě čekalo, doufalo v převod na onen svět. Hudba MÖRBID VOMIT by klidně mohla znít nad řekou Styx, dokonce by ji mohl přehrávat Cháron ve své loďce. Jako náhrada mince, poplatku pro převozníka, je myslím zcela plnohodnotná.


MÖRBID VOMIT nám na své novince jasně ukazují, že dobrý švédský death metal se dá hrát i ve Finsku. Albem jsem od začátku až do konce absolutně stržen a pohlcen. Je jako přitažlivý magnet, plný utrpení, chladu a smrti. Finové umí krásně balancovat mezi rychlými a pomalými pasážemi. Líbí se mi jak zvuk, tak jednotlivé nápady. Nahrávka působí zvláštním smutným dojmem. Evokuje ve mně vzpomínky na poslední věci člověka. Jsme prach a v prach se obrátíme! Jako celek je CD krásnou ukázkou velmi dobrého řemesla, zběsilosti a šílenství. Pokud máte rádi devadesátá léta v jejich nejlepší formě, tak budete určitě spokojeni. „Doctrine of Violence“ působí jako seknutí sekyrou přímo do hlavy. Rozpůlí vás na dvě části. Jedna bude pařit jako o závod a druhá spočine v nekonečném utrpení. Švédský death metal z Finska, který vás spálí mrazem! Vynikající záležitost.

Asphyx says:

MÖRBID VOMIT shows us on their new album how good is Swedish death metal played in Finland. This album broke me down and I was absolutely absorbed since the begging. It is like a magnet, full of misery, cold and death. Finns knows how to balance between fast and slow passages. I like the sound and the ideas. This record feels interestingly sad. It evokes memories of last possessions of man. We are just an ash and we will be ash again! As a whole this CD is a nice example of good work, furiousness and craziness. If you like the 90th in its best from you will be satisfied with this album. “Doctrine of Violence” feels like a cut of axe right into a head. It will cut you in half. One half will go crazy for parties and the other half will be dead in the infinite misery. Swedish death metal from Finland which will burn you with coldness! Amazing!


Seznam skladeb:

1. The Seed of Human Scum
2. Murderous Absolution
3. Morbid Gluttony
4. Beaten from Belief
5. Demented Collector of Severed Heads
6. Engulfed by the Plague
7. Necrotic Revelation
8. Doctrine of Violence
9. In Disgust
10. Another One to Die


Čas: 37:43

Sestava/band:

Andre Lindgren – kytara
Ville Ryoti – zpěv, kytara
Pyry Hanski - basa

http://www.rankakustannus.fi/
Share this games :

TWITTER