DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 31. března 2016

Home » » Minirecenze/minireview - OMNIUM GATHERUM - Grey Heavens (2016)

Minirecenze/minireview - OMNIUM GATHERUM - Grey Heavens (2016)


OMNIUM GATHERUM - Grey Heavens
CD 2016, Lifeforce Records

OMNIUM GATHERUM pro mě bývali ještě před šesti lety takovou melodicky death metalovou jistotou. Bral jsem je vždy jako kapelu, která sice netvoří nic moc nového, ani převratného, ale je solidní a řekněme k odpočinkové jízdě autem krásnou krajinou velmi vhodnou záležitostí. Hrát tenhle styl musí být dnes poměrně těžké. Ono totiž nalézt hranici mezi tím, co je ještě přijatelné, ostré a stravitelné a co už zavání vatou a pozlátkem je velmi složité. Spousta kolegů těchto Finů se vydala na komerčnější dráhu, kdy raději vyprodá stadion na nějakém festivalu a zaplatí nájem, než aby se pokusila tvořit něco zajímavého.

Sedím si tak v pokoji, poslouchám novinku "Grey Heavens" a moje myšlenky těkají úplně někde jinde. Na mě je to převážně moc líbivé, prvoplánové, jako přeslazený koláč. Sem tam se sice kapela ještě vzepne a vyhodí dobrý riff, zajímavý motiv, ale co ty vokály přátelé? Nemám z principu rád skandování a tady jsou refrény doslova utrpením. Já vím, nerozumím tomu, ale co byste chtěly po death metalistovi z podzemí a uctívači zaplivaných klubů? Tohle není nic pro mě. Jo takhle zvednout ruce nad hlavu nebo raději obejmout děvče před sebou a začít spolu s ní ječet  v davu, to by možná šlo. Nic navíc v tom ale není. Předvídatelné klávesy, sóla jako přes kopírku a celkový dojem připomínající špatně rafinovaný cukr. Uff.

Z OMNIUM GATHERUM se stala obyčejná kapela, Připomínají mi takové ty bezejmenné zástupy skupin, hrajících na festivalech. Přijde mi, že z nich vyprchala veškerá jejich dřívější síla. Vydali se cestou komerce a líbivosti. Davům to asi bude vyhovovat a metalová mládež bude spokojena, ale já jsem toho pro sebe moc dobrého nenašel. Kam se poděl chlad, zajímavé riffy a ostrý hlas? Asi zmizeli někde v mlze. "Grey Heavens" je průměrně odvedenou prací, která ve mě nezanechala skoro nic. Obyčejné melodic death metalové album, které neurazí, ani nenadchne. 



Asphyx says:

Of OMNIUM GATHERUM became a common band. They reminds me the sort of nameless crowds of groups playing on festivals. It seems to me that all their former strength drained out . They set out the way of commerce and catchy melodies. Crowds and teenagers  will  probably be satisfied, but I didn't find anything good for myself. Where is cold, interesting riffs and sharp voice? They disappeared somewhere in the fog. "Grey Heavens" is the average job that left nothing for me. Ordinary melodic death metal album that doesn't offend, nor impress.

Share this games :

TWITTER