DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 29. března 2016

Home » » Recenze/review - BARBARIAN – Cult of the Empty Grave (2016)

Recenze/review - BARBARIAN – Cult of the Empty Grave (2016)


BARBARIAN – Cult of the Empty Grave
CD 2016, Hells Headbangers Records

Dobrý den, je tady prosím vás ještě někdo, kdo chodí v džínové bundě, rád nosí i křiváka a miluje nekonečně old school metalové postupy? Ano? Tak potom jste zde dnes správně. BARBARIAN jsou poctiví thrash/black/heavy/speedoví špinavci, kteří ctí staré pořádky bezezbytku. Pro poslech se tak musíte přenést někam na přelom osmdesátých a devadesátých let, zavzpomínat na CELTIC FROST, WARHAMMER, HELLHAMMER, ale třeba i na VENOM. Zkrátka a jednoduše, kornatá srdce postarších pánů zaplesají. Pro ostatní to rozhodně není. Sází se na jednoduchost, na obyčejné, stokrát provařené riffy a vlastní ksicht. Jsou to přesně věci, které se dnes zase tolik nenosí a tak si troufám tvrdit, že BARBARIAN budou i nadále uvrženi do undergroundu, kde si dál budou pálit hranice z práchnivějících kostí. Bylo by taky slušné rovnou na začátek napsat, že mě novinka „Cult of the Empty Grave“ neskutečně baví. Je to klasika, tradice, ale zahraná s nadhledem, s chutí a dobrými nápady.

Na světě se prý všechno opakuje ve spirálách. Každý kruh nakonec najde v nekonečnu svůj počátek. Nevím, to je otázka spíš na filozofy a fyziky, ale co mohu prohlásit s jistotou, je myšlenka, že BARBARIAN se toho rozhodně nebojí. Je hrozně příjemné se oprostit od současného umělého světa a přenést se do období, kdy si to každá kapela ještě musela pořádně oddřít. A vůbec mi nevadí, že jsou si skladby navzájem hodně podobné a že celkový sound není vůbec dokonalý. Jsou to naopak přesně ty atributy, které mi u hudby dělají tolik dobře. Mám tak dobrý pocit, že muziku hrají ještě lidé a ne stroje. Poslech je stejný jako přehrabování ve starých spisech. Nasáváte usazený prach, snažíte se ošálit zatuchlinu a pořád se zastavujete, abyste načerpali veškerou atmosféru historie. Nemám přehnané představy o tom, že by BARBARIAN začali zrovna v dnešní době bourat žebříčky hitparád, ale mě se trefili přesně do nálady. Některé songy se ihned staly hity v mém soukromém archívu.



Riffy jsou zde jednoduché, jdoucí až na samou podstatu metalu jako takového. Podobně hraje spousta kapel, ale jen některé umí vše podat s elegancí. BARBARIAN tohle všechno splňují. Působí sice skoro až obstarožním dojmem, ale to je na tom právě to příjemné. Je to stejně zvláštní. Poslední dobou mi chodí na recenze tuny technicky dokonalých alb s mladými muzikanty, kteří hrají jako splašený komputer. Jsou vlastně dokonalí, zvládají neskutečně komplikované postupy, vrstvy, ale vyznívají všichni stejně. Nějak se poslední dobou zapomíná na vlastní výraz, na celkový dojem a že by to taky mohli poslouchat nějací lidé. Občas mi přijde, že si některé kapely hrají jen na vlastním písečku pro pár kamarádů. S BARBARIAN je to přesně naopak. Jsou přístupní, možná až moc jednoduší v nápadech, ale má to tolik důležitý zápal pro věc. Opět se ukazuje, že když se to umí, tak to jde samo, přirozeně, živočišně.



Vítejte na thrash/black/heavy/speedové seanci! Italští válečníci BARBARIAN přišli na náš svět, aby zapálili ohně k uctění pravého nefalšovaného metalu. Tohle je přesně ten typ old schoolové muziky, která mi koluje v krvi. Má to drive, má to neskutečný feeling a sílu. Mám sto chutí vše hodit za hlavu, dát si nohy na stůl a jen poslouchat. Novinka je velmi dobře zahraným návratem do osmdesátých a devadesátých let minulého století. Je plná starých riffů, plesnivé atmosféry a žhoucího kovu. Pokud také ctíte dávné pořádky v hudbě a rádi vzpomínáte, tak je pro vás album jako stvořené. Otevřete si pivo, opravte nášivky na roztrhané džínové bundě a začněte skákat po pokoji! Tohle je hudba pro staré šedivé prašivé metalové psy! Takhle nějak by to mělo vypadat, přátelé! Album, které vás vrátí do vašeho mládí! Kult! Skvělá prašivá práce! Absolut metal!

Asphyx says:

Welcome to thrash / black / heavy / speed session! Italian warriors BARBARIAN  came to our world to light fires for honour of the true real metal. This is exactly the type of old school music that is circulating in my blood. It has drive, surreal feeling and strength. I'm fancy throwing everything behind my head, put my feet up and listen only. Novelty is very well played return to the eighties and nineties. It's full of old riffs, moldy atmosphere and the glowing metal. So, if you honour the ancient orders in music and you like remembering, the album is ideal for you. Open some beer, repair patches on your torn denim jacket and start jumping around the room! This is music for the old gray mangy metal dogs! This is how it should look like, friends! The album, which takes you back to your youth! Cult! Great rotten job! Absolut metal!

Seznam skladeb:

01. ‘Bridgeburner’
02. ‘Whores Of Redemption’
03. ‘Cult Of The Empty Grave’
04. ‘Absolute Metal’
05. ‘Supreme Gift’
06. ‘Bone Knife’
07. ‘Remorseless Fury’


Čas: 34:11

 

Sestava/band:


D.D. Prowler – basa
Lore – bicí
Borys Crossburn – kytara, zpěv


http://www.hellsheadbangers.com/
Share this games :

TWITTER