DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 14. března 2016

Home » » Recenze/review - DEGIAL – Savage Mutiny (2015)

Recenze/review - DEGIAL – Savage Mutiny (2015)


DEGIAL – Savage Mutiny
CD 2015, Sepulchar Voice Records

Mrtvola je tělo zemřelého organismu. Mrtvola zvířete se označuje jako zdechlina nebo mršina. Odborně se lidská i zvířecí mrtvola označuje jako kadáver.

Vkusné označení toho, co po nás zbude, co říkáte? Nedá se nic dělat, když poslouchám novinku old school death metalistů DEGIAL, přestávám taky věřit v Boha, rouhám se a začínám uvažovat o své existenci po smrti jako o kusu zahnívajícího masa. „Savage Mutiny“ je albem, které vám bude při přehrávání ve vaší hi-fi věži zapáchat nasládlou vůní rozkládajících se živých tkání. Je až hmatatelné, jak při společných setkáních ožívají veškeré hnilobné procesy. Určitě znáte a máte nastudována zásadní alba legendárních AUTOPSY. Inspirace je zde mnohdy hodně patrná, jen s tím rozdílem, že není tolik kladen důraz na „chaos“. Melodie jsou přeci jen o nějaký ten řád přehlednější a průzračnější. Choroba je všudypřítomná, všeobjímající a stává se hlavním rysem celé nahrávky. Koneckonců poslední věci člověka nejsou žádná legrace a chvíle mezi naším a oním světem provází spíše smutek, než veselé škleby pozůstalých.

Kroutím se jako červ, právě vylézající z rozkládajícího se masa. Vždycky, když zahlédnu někde nějakou mrtvolu, říkám si, jak je možné, že se z kdysi živoucího těla plného energie stal jen kus maňáska s nepřítomným výrazem. Že by nakonec duše přeci jen existovala? Na podobné otázky sice nedávají DEGIAL jasnou odpověď, ale alespoň se pokoušejí navodit pomocí své hudby pocity, získané dlouhodobým pobytem v záhrobí. Všichni old schooloví maniaci, vyznávající s chutí devadesátá léta minulého století, by měli nastavit své receptory tím správným směrem. Ostatním tato hudba pravděpodobně nic neřekne, my ale víme dávno své. U podobné muziky nemá cenu nic moc rozebírat, o hodně lepší je si jen v klidu sednout, otočit hlasitost na samou hranici snesitelnosti. Pak uvidíte, co s vámi bude „Savage Mutiny“ dělat. Osobně jsem navýsost spokojen, nemám vlastně žádných připomínek. Poslech si nadšeně užívám a vnímám desku jako nějaký starý artefakt, přicházející k nám oživit staré dobré časy.



Uspořádejte zpuchřelé kosti do úhledného pentagramu. Zapomeňte na chvilku na všechny komerční metalové časopisy i na výlevy internetových diskutérů. Nechte se unášet na vlnách absolutního undergroundu. Svět je zase jednou ošklivý, zákeřný, na povrch vylézají znovu všechny špatné lidské vlastnosti. Tahle deska je reálným obrazem našich odvrácených tváří. Je opravdu špinavá, zlá a na nic si nehraje. Berte a nebo nechte být! Myslím, že mezi tím nic neexistuje. Není žádné polovičaté řešení, ani hodnocení. Buď ji budete milovat nebo se otřepete hnusem a půjdete raději o kus dál. Tady, mezi exhumovanými hroby, vám nedá nikdo nic zadarmo. Zde se o hodně víc cení upřímnost, oddanost podsvětí a nasazení, než pózy a tuny černých šminek. DEGIAL jsou posly těch nejhorších zpráv. Očistí vaše duše, zhanobí vaše ideály a proklejí vás na několik pokolení. Vydrží opravdu jen ti odolní, zocelení v dávných dobách a ukovaní v temných plamenech.


DEGIAL nám opět předčítají z nesmrtelné knihy mrtvých. Jejich death metal je starý, prašivý, zákeřný, ošklivý, nechutný a zlý. Jako lidstvo samo. Jakoby na povrch vylézaly všechny špatné vlastnosti. Všemu dodává tu správnou starou patinu skvělý zvuk, plesnivé nápady a nekonečná atmosféra záhrobí. Než začnete album poslouchat, obraťte všechny kříže směrem dolů, obětujte kozla a nakreslete na zem pentagram. Nahrávka má neskutečnou sílu, energii a temnou auru. Při poslechu budete několikrát ukřižováni a obětováni samotnému zlu. Savage Mutiny“ je jako zrcadlo, ve kterém uvidíte jen samé černé tváře. Jde až někam na samou podstatu death metalu. Zapalte ohně! Pandořina skříňka byla opět otevřena a na světlo Boží byly vypuštěny ty nejhorší choroby. DEGIAL nejsou snad ani z tohoto světa. Přinášejí nám hudbu nahranou v samotném záhrobí. Smrtící kov, který připomíná rozkládající se mršinu! Vynikající old school death metalová deska!

Asphyx says:

DEGIAL reads us the book of deaths again. Their death metal is old, scabrous, cruel, ugly, disgusting and evil. The same as mankind is. It feels like every wrong quality of people worm up from underground. This album has a great sound, mouldy ideas and infinite atmosphere of the beyond which gives the old good patina to it. Before listening to this album turn all crosses upside down, sacrifice a goat and draw a pentagram on the floor. This record has an incredible power, energy and dark aura. During these songs you will be crucified many times and you will be sacrificed to the Hell itself. The “Savage Mutiny” is like a mirror which reflects all the black faces. This goes to the essence of death metal. Light up fire! The Pandora´s box has been opened again and the worst illnesses have been spread in the world. DEGIAL could not be from this world, it´s just not possible. They bring us music which is played in the death kingdom. Death metal which reminds decaying carcase! An amazing old school death metal album!

Seznam skladeb:

01. Doomgape
02. Savage Mutiny
03. Uncoiling Chaos
04. Death Siege
05. Pallor
06. Revenants
07. Sanguine Thirst
08. Transgression


Čas: 34:19

 

Sestava/band:


H. Death - Vocals/Guitar R. Meresin - Guitar E. Forcas - Drums P.J. Vorum - Bass


Share this games :

TWITTER