DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 23. března 2016

Home » » Recenze/review - MEGASCAVENGER – As Dystopia Beckons (2016)

Recenze/review - MEGASCAVENGER – As Dystopia Beckons (2016)


MEGASCAVENGER – As Dystopia Beckons
CD 2016, Selfmadegod Records

Ploužím se v horečkách noční krajinou. Nevím, kde jsem tenhle vir chytil. Možná při jedné z mých nekonečných procházek po hřbitovech. Je to nějaká stará choroba, při které začnete pomalu plesnivět, až se jednou obrátíte v jemný prach. MEGASCAVENGER, další z projektů Roggy Johanssona. Tentokrát doplněný o další slavné zpěváky (viz. info dole pod článkem). Masakrující riffy jen rozjitřují bolesti mých kloubů, dusím se hlubokým kašlem a nezabírají žádné léky, zaříkávání, ani babské rady. Pomalu mi povoluje svalstvo, jsem drcen švédsky znějícími motivy skladeb, postupně osekáván, až zůstávají kosti ohlodané na morek. Pro někoho obyčejná severská hudba, pro mě niterný hnuso - příšerný zážitek, který vychází přímo z mého nitra. Líbí se mi ta nálada, naléhavost, ta dravost, kolující v žilách všem šelmám. Nemá cenu řešit podružnosti jako zvuk, obal a produkci. Vše je samozřejmě na perfektní úrovni. Navrch je pak přidána hnilobná touha zničit vše živé.



Něco špatného se usadilo v mém těle. Lékaři mluví o viru, šarlatáni mě proklínají a lámou nade mnou obrácené kříže. Už jste někdy nadzvedli víko od staré rakve? Už jste někdy vezli zemřelého na pitevnu? Už vám někdy vypadla jeho ruka z nosítek a vy jste se lekli, že se dotyčný vrátil zpět? Posmrtné křeče zemřelých. Kapitola sama pro sebe, o které by mohl každý patolog sáhodlouze vyprávět. Zvuky, linoucí se z opuštěných márnic. „A Dystopie Beckons“ je pro mě smutným albem, jakoby zastřeným v černém rouchu. Nic nového v podzemí, ale poctivé a zahrané s nadšením. Táhnu při poslechu na zádech batoh plný svých hříchů. Jsem jako Sysifos, marně stoupající k výšinám. Cítíte ten těžko popsatelný tlak na prsou? Potom je tato nahrávka určena i pro vás. Mám v oblibě tu kombinaci dunivých spodků, riffujícího Roggy i morbidní vokály jednotlivých protagonistů. CD tím dostává na pestrosti, hutnosti. Zase se rozbíjejí staré lebky, opět praskají práchnivé kosti.



Teploměr ukazuje několik stupňů nad lidský normál. Má hlava žhne, plíce marně lapají po dechu. Bolestivost kloubů dosáhla hranici snesitelnosti. Uléhám a jen chrčím z postele prosebné tóny o to, aby mě někdo konečně utratil. Kdysi prokletý death metalem si nesu svůj úděl dál. MEGASCAVENGER jsou poctou všem starým pořádkům v hudbě. Jsou odkazem na devadesátá léta, mementem, varujícím před naší slabostí. Nejedná se sice o žádné přelomové album, dokonce si myslím, že ho ocení jen pár „vyvolených“, ale to nijak nevadí. Pro mě osobně je krásnou ukázkou toho, jak lze snoubit nářez a melodii s podsvětím. MEGASCAVENGER mi dávají zapomenout na dnešní rozháraný svět a jsou pro mě jistotou, záchytným bodem, ke kterému se pokaždé budu rád vracet. Popisovat, proč mě vlastně zrovna tenhle projekt uhranul, je poměrně těžké. Já vlastně ani nevím. Pustil jsem si v pořadí třetí desku, zaklonil hlavu a pak to přišlo samo. Prokletí. A horečka.
Rogga
MEGASCAVENGER nahráli opět album, plné starých plesnivých melodií. Na nahrávce potkáte samá slavná jména z undergroundu. Jednotliví vokalisté odvedli perfektní práci a dodávají albu na ještě větší morbiditě. Všemu pak vládne nezlomný Rogga Johansson, který sází jeden ostrý a krutý riff za druhým. Cítím zde severský chlad, sílu podzemí. Při poslechu si připadám, jako na jedné ze svých dalších procházek po opuštěných hřbitovech. Zombie opět ožívají, lebky zemřelých praskají tlakem hudby a kosti jsou vyskládány do krásných pyramid. V jednotlivých skladbách je patrný smutek, který vystihuje tuhle nahrávku asi nejvíce. Album je určeno pro všechny staré, poctivé death metalisty, kteří ještě nezapomněli na to, jak má znít reálná hudba. Švédský smrtící kov, s jasným Roggovým rukopisem. Berte a nebo nechte být! Osobně jsem spokojený a užívám si ten chlad. Severské death metalové album, u kterého vám zmrzne srdce strachem! Dobrá práce.

Asphyx says:


MEGASCAVENGER recorded again an album full of old moldy tunes. On the recording there are only very famous names from the underground. Every vocalists did some perfect job and gave the album even bigger morbidity. And Rogga Johansson who betts one sharp and cruel riff after another rules here. I feel here Nordic coolness, strength of underground. While listening I feel like at one of my walks round the abandoned cemeteries. Zombies come alive once again, skulls of dead bodies burst by pressure of the music and the bones are put into beautiful pyramids. There is sadness in each song describing this record most. The album is for all old, honest death metallers who haven't forgotten how real music should sound. Swedish death metal, with clear Rogga's handwriting. Take it or let it be! Personally, I'm happy and I enjoy this cold. Nordic death metal album that will freeze your heart by fear! Good job!

Seznam skladeb:

1. ROTTING DOMAIN (Sven Gross of Fleshcrawl)
2. THE MACHINE THAT TURNS HUMANS INTO SLOP (David Ingram of Hail of Bullets, Echelon, ex-Benediction, ex-Bolt Thrower)
3. DEAD CITY (Jocke Svensson of Entrails)
4. AS THE LAST DAY HAS PASSED (Teddy Möller of Loch Vostok, The Experiment No.Q, The Hidden)
5. THE HELL THAT IS THIS WORLD (Kam Lee of ex-Massacre, ex-Mantas, Bone Gnawer, The Grotesquery)
6. DEAD ROTTING AND EXPOSED (Brynjar Helgetun of Crypticus, Johansson & Speckmann, Just Before Dawn)
7. STEEL THROUGH FLESH EXTRAVAGANZA (Adrie Kloosterwaard of Sinister)
8.. THE HARROWING OF HELL (Kam Lee ex-Massacre, ex-Mantas, Bone Gnawer, The Grotesquery)
9. AS DYSTOPIA BECKONS


Čas: 31:18

Share this games :

TWITTER