DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 2. března 2016

Home » » Recenze/review - PROTECTOR – Cursed and Coronated (2016)

Recenze/review - PROTECTOR – Cursed and Coronated (2016)


PROTECTOR – Cursed and Coronated
CD 2016, High Roller Records

Probudily mě staré noční můry. Byla zimní, sychravá noc a mezi deštěm se proplétaly vločky sněhu. Celé to připomínalo nějaký starý černobílý horor. Přinutil jsem se, ač nerad, k procházce do lednice, napil se hltavě nějakého džusu a roztáhl dvěma prsty žaluzie. Dole na parkovišti stála nějaká postava v dlouhém pršiplášti. Držela v ruce šedivou ceduli. Mžoural jsem rozespale do tmy a marně se pokoušel ten nápis přečíst. Ovanul mě noční chlad, rozklepala se mi kolena. „Přišli si pro mě“: napadlo mě jako první. Pořád jsem ještě nevěděl, jestli pořád spím nebo už jsem bdělý. Měl jsem co dělat, abych popadl dech, vrávoral jsem tichým bytem, když tu se náhle ozval z venku neskutečný skřek. Ten muž, ta divné osoba, zvedla nad hlavu kartonovou desku, na které do tmy doslova hořel nápis PROTECTOR. Upadl jsem do bezvědomí a druhý den ráno mi nikdo nevěřil, cože se to vlastně stalo. Ihned jsem si vyhledal potřebné informace a zjistil, že téhle německé thrash death metalové legendě vyšlo nové album. Věřte tomu nebo ne, ale ta noční zpráva mě rozhodila na několik dní, sen se pořád opakoval, až do doby, než jsem držel CD fyzicky v ruce.

Chtít po PROTECTOR, aby se nějakým způsobem vyvíjeli, by byl doslova hřích. Tahle smečka jede po svém návratu jako namazaný stroj hlavně právě díky tomu, že nám přináší další svědectví o starých dobrých německých thrashových časech. Kdo máte doma ještě dávné originály a oblíbili jste si i jejich návratové album „Reanimated Homunculus“ (2013), budete spokojeni i letos. Uznávám, nic nového pod krvácejícím sluncem, ani žádná šleha obracející kola thrashových dějin se nekoná. Jedná se spíš o další potvrzení, že dávná formule, s jakou na nás kdysi PROTECTOR tak účinně útočili, stále funguje. Kapele bude určitě vyčítáno lpění na starých pořádcích, nijaká snaha o změnu a já nevím co ještě. Bylo by dobré si ale uvědomit, že tady se hraje právě pro nás, obstarožní šedivějící metalisty, kteří zažili ještě první vlnu thrashe. Nápady jsou zde sice klasické, ničím překvapivé, jenže když mě to neskutečně baví. Kope to hezky syrově, špinavě a to mají staří pardálové moc rádi. Líbí se mi taková ta patina, zastřený zvuk i plnotučný hlas. Všechno je na svých místech a album se tak stává jakousi jistotou, tolik potřebnou v dnešním rozháraném světě.


http://www.hrrecords.de/


Vzývám staré pořádky, vracím se do doby „onášivkovaných“ džínových bund. Je mi ve společnosti nového alba PROTECTOR velmi dobře. Stokrát stále dokola si říkám něco o tom, že přesně takhle by to mělo vypadat. Existují v současnosti stovky úspěšných a dobrých retro kapel, ale PROTECTOR jsou jen jedni. Německý klasický thrash (dnes už ale znějící ze Švédska) v sobě obsahuje všechny potřebné ingredience pro masakrující zážitek. Připadám si, jako bych právě vylezl na půdu a otevřel starou truhlu se vzpomínkami. Fotky, focené ještě na film, pár notně zaprášených kazet a útržky vstupenek na staré koncerty. Člověk si uvědomí, jak najednou zestárnul, protože se svým zastaralým názorem bude samozřejmě dnes v menšině. Nevadí mi to, já si to svoje plesnivé básnění užiju vrchovatě. Přijde mi, že PROTECTOR nám dali další ze svých prašivých dárků. S nahrávkou jsem absolutně spokojen a rovnou přiznávám, že se k ní vracím rád a častěji, než k některým současným produktům. Možná to na vás bude moc šedivé, předvídatelné, ale pro mě se jedná o srdcový zážitek.



„Cursed and Coronated“ je albem, které je takovým velmi příjemným výletem do starých časů. PROTECTOR nám přinášejí další porci klasického thrash metalu, který bude pro spoustu mladých posluchačů působit jako zastaralá relikvie. Je to dobře, pánové hrají pro nás, staré old school thrash metalové fanoušky, kteří ještě nezapomněli na to, jak má znít poctivý, plesnivý thrash metal. Ne, žádnou progresi, změny stylu a podoby zde rozhodně nečekejte. Naleznete zde spíše odkaz starých časů, dávných postupů a vzpomínek. Albu by jistě slušela větší průraznost a energie, ale jako celek na mě působí nahrávka velmi solidně. Přiznám se, že si poslech rád a často užívám. Je to pro mě návrat do doby, kdy byl svět ještě v pořádku. „Cursed and Coronated“ je jako starý, znovu otevřený hrob, jako předčítání z dávných thrash metalových učebnic. Berte a nebo nechte být! Pro mě osobně, se jedná o skvělý zážitek. Plesnivý thrash metal, která nadzvedává víka od rakví! Jsem spokojený.

Asphyx says:

"Cursed and Coronated" is an album that is like a very pleasant trip to the old times. PROTECTOR bring us the next amount of classic thrash metal, which will be for many young listeners like an outdated relic. It's good, guys play for us old school thrash metal fans who haven't forgotten yet how the honest, moldy thrash metal should sound. No, no progression, don't expect turns in style and form. You will find here a link of old times, old methods and memories. The album can certainly stand more punch and power, but as a whole it is very solid record. I admit I enjoy listening very often. It's for me comeback to that times when the world was still in order. "Cursed and Coronated" is like an old again open grave, like reading from the old thrash metal textbooks. Take it or let it be! For me personally it is  great experience. Moldy thrash metal that opens the lids from the coffins! I'm satisfied.


Seznam skladeb:

01. Intro
02. Xenophobia
03. Selfdesdrugtion
04. Crosses In Carelia
05. Cursed And Coronated
06. Six Hours On The Cross
07. Base 104
08. The Dimholt
09. To Serve And Protect
10. Terra Mater
11. The Old Boil
12. Intro/Misanthropy (Live Dresden 2013)
13. Sliced, Hacked And Grinded (Live Dresden 2013)
14. Protector Of Death (Live Dresden 2013)

Čas: 50:45

 

Sestava/band:


Carl-Gustav Karlsson - Drums
Mathias Johansson - Bass
Michael Carlsson - Guitar
Martin Missy - Vocals

Share this games :

TWITTER