DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 7. března 2016

Home » » Recenze/review - SPHERON – A Clockwork Universe (2016)

Recenze/review - SPHERON – A Clockwork Universe (2016)


SPHERON – A Clockwork Universe
CD 2016, Apostasy Records

Tanec bosých krysích nohou po střepech. Našlapování na rozpálené uhlíky světélkující do nekonečné tmy. Svět dokáže být ve svých odstínech hodně tmavý. Jsou kapely, které dokážou pomocí své hudby vyjádřit spousty pocitů. Němečtí SPHERON jsou technicky natolik zdatní, že umí zhudebnit let časoprostorem. Jejich komplikované postupy jsou pro běžného strávníka možná lehce nestravitelné, ale pokud alespoň na chvilku budete namáhat své mozkové závity, pochopíte. Je to jako mávnutí křídel kolibříka, který způsobí řetězovou reakcí tsunami na druhé straně zeměkoule. Viděli jste někdy zrychlený film o růstu nějaké rostliny? Procházeli jste se zrcadlovým labyrintem? Pak určitě budete vědět, o čem mluvím. 

Lehké náznaky DEADBORN, to dobré od kolegů OBSCURA, sem tak kousky starých DEATH, případně NILE. Těch vlivů je spousta, ale tentokrát nejsou nijak důležité. Na tomto albu je právě nejvýraznější to, že zní úplně jinak než všechny ostatní. Připomíná mi našeptávače, který vás postupně přesvědčuje o tom, že jen jeho pravda je ta jediná, které máte věřit. Nakonec podlehnete a ocitnete se ve světě za zrcadlem. Pečlivě gradující skladby, v pozadí trylkující basa. Vokalista nešokuje, ani nepálí, spíš jen tak doplňuje, přesto je nedílnou součástí s mnoha vrstvami a polohami. Hoďte kámen  do podzemí a hned uvidíte, jak se krysy rozprchnou. Po prvotním vzájemném oťukávání jsem zcela podlehl. Připadal jsem si, jako když skočíte z pódia rovnou po zádech do davu, všem věříte, jste spokojení, přesto vámi cloumá adrenalin. Vznešenost okamžiků, síla melodie, krása dokonalosti. 




Zachraň se, kdo můžeš! Ne, před touhle krásou neutečete. Novinka je příjemná nejvíc v tom, že na ní talentovaní muzikanti popustili uzdu své fantazii. Přes všechnu tu vyvřelou lávu ale nezapomněli na dobré řemeslo. Songy jsou tak doslova přeplněny skvělými nápady, ale nepostrádají vstřícnost, lahodnost. Mám sto chutí odlétnout, vzít nohy na ramena, vylézt na nejvyšší horu v okolí a nechat si smáčet tvář ledovým deštěm. SPHERON znějí jako poselství z vesmíru, jako kousek beztíže, vypálený na hudební nosič. Slyšíte to jiskření, ty elektrické výboje? Hravá jako tygří koťata, takoví jsou tihle maniaci. Působí mile, ale zdání klame, už teď dokáží rozseknout drápem váš obličej. Sedněte si, uvolněte se a poslouchejte. Dejte vesmíru šanci. Otevřete okno a pusťte do pokoje jiskřivou energii. Člověk si u této desky uvědomí, jak je malý, nicotný ve vztahu ke světu. Přesto silný a přesvědčivý.



"A Clockwork Universe" je pro mě definicí absolutní dokonalosti. SPHERON jsou kapelou, která dokázala přenést svůj velký talent na hudební nosič, otesat ho do perfektní zvukové podoby a předat mezi nás obyčejné smrtelníky. Pokud bych měl nahrávku definovat jedním slovem, napadá mě VZNEŠENOST. Ano, album je pestré, s ostrými i klidnějšími motivy. Připomíná mi nekonečnost vesmíru. Do krve mi pronikalo pomalu, s lehkostí a pořád objevuji nové a nové kousky. Tato deska musela být nahrána v zrcadlovém labyrintu. Fascinuje mě lehkost a samozřejmost, s jakou kolem mě skladby plynou. Jsem tulákem po hvězdách, pilotem letadla, odlétajícím do věčnosti. SPHERON na svém druhém dlouhohrajícím albu tančí po střepech holými chodidly. Úžasné death metalové album, které jde na samou podstatu bytí! Skvěle!


Asphyx says:

"A Clockwork Universe" is my definition of absolute perfection. SPHERON is a band that can give their great talent on the music media, hew it in the perfect sound form and present amoung us ordinary mortals. If I should define this recording in one word, I can think of nobility. Yes, the album is  colourful, with sharp and calmer themes. It reminds me of the infinity of the universe. He came into my blood slowly, with ease and I'm still discovering new and new pieces. This album had to be recorded in the mirror labyrinth. I am fascinated by the lightness and obviousness which the songs are flowing around me. I'm the star rover, the pilot of a plane, flying away to eternity. SPHERON are dancing on broken glass with bare feet on their second album. Awesome death metal album, which goes to the very essence of being! Great!



Seznam skladeb:

01. Keeper of Time and Space
02. The Blind Watchmaker
03. Plains of Hungary
04. Pendulum
05. Gargantua
06. Building a Storm
07. My Master’s Work
08. Bound in Empty Jars


Čas: 48:06

Sestava/ band:



Daniel Spoor - Vocals Tobias Alter - Lead Guitar Mark Walther - Rhythm Guitar Matthias Minor - Bass Tobias Blach - Drums

http://www.apostasyrecords.com/
Share this games :

TWITTER