DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 17. května 2016

Home » » Minirecenze/minireview - VEKTOR - Terminal Redux (2016)

Minirecenze/minireview - VEKTOR - Terminal Redux (2016)


VEKTOR - Terminal Redux
CD 2016, Earache Records


Vektor představuje ve fyzice a vektorovém počtu veličinu, která má kromě velikosti i směr. Tím se liší od obyčejného čísla, neboli skaláru, které má pouze velikost.

Příkladem vektoru je síla — má velikost a směr, a více sil se skládá dohromady podle zákona o skládání sil - rovnoběžníkového pravidla. Vektory se ve fyzice obvykle popisují pomocí souřadnic, které ovšem závisí na volbě souřadnicových os.

VEKTOR je také progresivní thrashová kapela, která má k matematickým definicím blíž, než byste čekali. Jejich hlavními "vzory" jsou, jak je všeobecně známo, slavní VOIVOD, ale přidat můžeme neučesanost CORONER, SADUS, HEXEN, ANACRUSIS. Jsou také jednou ze skupin, které umí vyskočit z právě probíhající retro vlny a zahrát něco nového. V textech se to hemží sci-fi tématy a abych pravdu řekl, jsou skvělé! Jestli máte poslední dobou jako já neodbytný pocit, že lidstvo tady musí být jen na takový legrační pokusný chov, tak budete spokojeni. Mě na VEKTOR fascinuje schopnost složit bez jakýchkoliv příkras skvělý riff. Všechno je ohlodáno na kost, ošetřeno (doslova!) vynikajícím zvukem. Máte tak neodbytný pocit, že už nás zelený mužíčci obsadili a zrovna vám navrtávají dutinu lebeční. Váš vytrysknutý mozek je pak jasným důkazem toho, že tahle hudba zkrátka funguje.

"Terminal Redux" je v podstatě dokonalým albem. Je moderní, zastaralé zároveň, bere si od každého trošku. Slova v tomto případě asi nestačí, jsou jen nedokonalým nástrojem pro to, co se na novince odehrává. Převést by se to dalo na spoustu teorií, jak matematických, tak hudebních, ale jak známo muzika je hlavně o emocích a ty tady tryskají na všechny strany. Jsem pro každý další poslech doslova nadšený. Nechávám se jen tak unášet, užívám si bolestivě ostré riffy, naléhavý hlas i vesmírnou energii. Chce to samozřejmě víc poslechů a trochu té vstřícnosti ke komplikovanějším věcem, ale pokud jednou pochopíte, nebudete chtít už nikdy jinak! To vám garantují a podepisuji vlastní krví. Tuhle desku z přehrávače jen tak nevyndám!

Povolávám do zbraně všechny pravé thrashery! VEKTOR totiž letos vyhlásili válku celému vesmíru a nahráli vynikající album. Je v něm obsaženo absolutně úplně vše potřebné k tomu, aby bylo lidstvo vyhlazeno hudbou. Ostré riffy, skvělé melodie a strojově chladná atmosféra. Takhle nějak si představuji zemi po apokalypse. Ve skladbách je narváno obrovské množství energie a vynikajících nápadů. A ten zvuk! Klaním se až k podlaze a novinku si neskutečně užívám! "Terminal Redux" mě totálně rozsekalo a přeneslo mě do jiné dimenze. Vesmírný thrash metal, který ničí vše živé a je pro mě adeptem na album roku! Wov!






Asphyx says:

I call to arms all true thrashers! VEKTOR declared war against the whole space this year and they recorded an excellent album. It contains absolutely everything you need to wipe out the humanity with music. Sharp riffs, great melodies and machine-cool mood. This is how I imagine the Earth after the apocalypse. There is crammed a huge amount of energy and excellent ideas in the tracks. And the sound! I'm bowing down to the floor and I enjoy the news incredibly! "Terminal Redux" hacked me totally and it moved me into another dimension. Space thrash metal, which destroys all living things and for me aspirant to the album of this year! WOV!

Share this games :

TWITTER