DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 6. června 2016

Home » » Recenze/review - CANDLEMASS - Death Thy Lover (2016)

Recenze/review - CANDLEMASS - Death Thy Lover (2016)


CANDLEMASS - Death Thy Lover
EP 2016, Napalm Records

Do mého srdce vstoupil chlad. Ruce se kroutí v ledových křečích, nepomáhají ani cviky proti zkřehlosti. Vždycky jsem si myslel, že zemřu tak jak jsem celý život žil, rychle a bez otálení. Jenže jsem se mýlil. Ležím tu teď, na katafalku, opuštěný se svojí samotou. Nakonec zůstanete pokaždé sami. Sami se svým svědomím. Vybral jsem si starou, prochladlou márnici, sepnul ruce do rubáše a jal jsem se rozmítat nad svým osudem. Zabývám se posledními věcmi člověka a éterem mi hlaholí vznešené, ledově tříštivé tóny nového EP božských CANDLEMASS. Pro mě jedna z nejosudovějších kapel, srdcová záležitost v časech dobrých i zlých. Pomalé, šourající melodie, všude přítomný odér smrti. Novinka je jako ostří nože, vytaženého ze sněhu. Klasika, doomová tradice. Každý si neseme s sebou svůj kříž. Těžký, smutný, nekonečný. Jako nové EP "Death Thy Lover".

Má slova plynou tak nějak sama, musím se ke psaní kývat u klávesnice. Zažívám pocity transformace. Jsem najednou poutníkem, jdoucím po lesních pěšinách. Můj cíl je jasný, v úvodu zmíněná márnice. Tady se nehraje hudba pro mladý, to je vám doufám jasné. Odkazy sahající až někam k BLACK SABBATH, TROUBLE, SOLITUDE AETURNUS, HEAVEN AND HELL. Pokud jste pamětníci, těch stop najdete určitě více. Ctím tradice a pokládám batoh na zelenavý kámen. Návrat k přírodě, do lesů, do reality, k jednoduchosti. Tohle všechno s novým EP "Death Thy Lover" zažívám. Klaním se čistotě, té krásné síle mocných pomalých melodií. Jako hodně mladý jsem si často dělával legraci, že až budu starý, propracuji se k doom metalu. Mýlil jsem se. Tvorbou CANDLEMASS jsem byl kdysi zasažen poprvé stokrát překopírovanou kazetou "Epicus Doomicus Metallicus" (1986). Od té doby jsem oddaným fanouškem, letos opět velmi spokojeným.  



Tolik typická, pro tuhle doomovou legendu rozpoznávací propíchnutá lebka, je pro mě opět ve středu zájmu. Zastavuji se nad útesem, dole pode mnou se rozprostírá vlnící se moře lesů. Mám sto chutí skočit a ztratit se ve vší té zeleni. Ještě ne, říkám si a po několika kilometrech do kopců nalézám malý hřbitov. Ztracený v krajině, jakoby nepatřičný, s mramorovou márnicí. Konečně jsem na konci své cesty. Sem, do krásné přírody, do strání, do samoty patří novinka "Death Thy Lover". Zde vynikne všechen ten smutek se samozřejmostí, jako by byl všeho součástí odnepaměti. Tohle je spíše zpověď fanouška, který je s novinkou náhle blahoslavený duchem. Já ten smutek, sílu, jiskření, naléhavost a vlastně všechno to, co mám na muzice rád, z novinky cítím. Jsme s deskou jedno tělo i duše. Víc psát vlastně ani netřeba. 


sumarizace:

CANDLEMASS mi svým novým EP málem způsobili zástavu srdce. Jejich doom metal je totiž neskutečně nakažlivý. Jsem albem doslova prokletý. Mohutné stěny z kytar, smutný hlas a nekonečnost. To jsou slova, která vystihují letošní nahrávku asi nejlépe. Pokud máte rádi pomalé melodie, staré hřbitovy a dokážete uklidnit svoji duši, budete s novinkou spokojeni jako já. "Death Thy Lover" jsem si nejvíc užíval na dlouhých procházkách deštivou podzimní krajinou. Moje duše byla lehká, smutná a vznešená. Takhle nějak si představuji hudbu, která by měla znít na mém vlastním pohřbu. Jsme jenom prach, vznášející se věčností. Skvělé doom metalové album, u kterého umrznete! Až na věky, amen!


Asphyx says:

CANDLEMASS  caused me almost a heart attack on their new EP. Their doom metal is incredibly infectious. I'm cursed with this album. Huge walls of guitars, sad voice and infinity. These are words that describe this record probably best. If you like slow tunes, old cemeteries and you can soothe your soul, you will be satisfied with the news like me. "My Scourge, My Plague" I enjoyed on my long walks in the rainy autumn landscape. My soul was light, sad and noble. This is how I imagine the music that should sound at my own funeral. We're just dust hovering in eternity. Great doom metal album freezing to death!  Forever, amen!


Tracklist:
01. Death Thy Lover 06:50
02. Sleeping Giant 05:30
03. Sinister N Sweet 06:34
04. The Goose 06:34

Line Up:
Leif Edling - Bass (Avatarium, Krux, Leif Edling, The Doomsday Kingdom, ex-Abstrakt Algebra, ex-Witchcraft, ex-Nemesis, ex-Trilogy)
Mats "Mappe" Björkman - Guitars (rhythm) (ex-ATC, ex-Zoic)
Jan Lindh - Drums (ex-Creozoth, ex-Zoic, ex-Warning)
Lars "Lasse" Johansson - Guitars (lead) (ex-Creozoth, ex-Zoic, FAT.MO.MAC, ex-Shock Tilt)
Mats Levén - Vocals (Aeonsgate, Cem Köksal, Krux, Ludor, ex-Abstrakt Algebra, ex-Southpaw, AB/CD, FAT.MO.MAC, ex-Adagio, ex-At Vance, ex-Fatal Force, ex-Yngwie J. Malmsteen, ex-Firewind (live), ex-Gus G. (live), ex-Therion (live), ex-Sabbtail, ex-Capricorn, ex-Dogface, ex-Swedish Erotica, ex-Treat, ex-Symphonic Rhapsody of Queen (live)) 

Share this games :

TWITTER