DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 21. července 2016

Home » » Recenze/review - BRUTUS – Murwgebeukt (2016)

Recenze/review - BRUTUS – Murwgebeukt (2016)


BRUTUS – Murwgebeukt
CD 2016, Rising Nemesis Records

Další hromady mrtvol, chaoticky naskládaných přes sebe. Další odkrytý hromadný hrob. Dnes už se nikomu nechce věřit, že tenkrát mezi sebou bojovaly děti, s Kalašnikovy v rukách a s pohledy zatemněnými drogou. Všichni zavírali oči, když se to tehdy dělo. Teď se sepisují dlouhé petice proti násilí, nějaké slečna se svlékla a přivázala k zábradlí na ambasádu. Logika zase dostává za uši a vy jen přemýšlíte, kde se v lidech pořád bere takové zlo. Pro těch pár drahých kamenů, pro chvilkové potěšení několika jedinců. Šokuje mě ta brutalita, se kterou byli všichni zohaveni. Musím to vypnout, vypadnout pryč, na tento dokument jsem se asi neměl dívat. V člověku to jen zase o nějaký řád sníží mínění o lidském pokolení. Lepší bude, když se zase zavřu do pokoje a dám si nějaký death metal. Napadá mě, podívat se na zkažený zub holandské mašině na zabíjení BRUTUS.

Ta letos splňuje ty nejvyšší požadavky na poctivé a pořádně krvavé album. Od začátku až do konce se nebudete moc pořádně nadechnout, všechno se valí nezadržitelně dopředu, občas vyznívá monotónně, až nakonec dospěje ke zdárnému konci. K samotné smrti. Tentokrát pořádně ošklivé a morbidní. Ne nepodobné před chvílí sledovanému dokumentu. Jen s tím rozdílem, že zde se všechna ta zvěrstva a hnus, kterých je člověk schopen, popisována a odsuzována. K tomu je dodána krutá a nekompromisní hudba, šílená a zběsilá ze své podstaty. Zvuk je skvělý, vokál připomíná raněné zvíře. Potud je vše v absolutním pořádku. Dokonce bych řekl, že fanoušci brutální a klasické rubanice budou hovořit o perfektní nahrávce, desku velebit a doporučovat. Tím to pro mě ale hasne. Uznávám její kvality, rád si ji občas pustím do hlavy, ale proč je to proboha tak šíleně stereotypní? Co takhle alespoň občas přidat nějaký ten zajímavější riff, vyhrávku, případně sólo, které mě utvrdí v tom, že se něco děje?



Poskládejte si vedle sebe vlivy SEVERE TORTURE, DEICIDE, CANNIBAL CORPSE, ale i třeba SINISTER, PESTILENCE, všechno to zamíchejte, protřepejte a podávejte bez ledu. Takto vyskládané vedle sebe to vypadá příjemně, co říkáte? Bohužel mi chybí navíc nějaké to chilli koření, které vzory BRUTUS mají a oni zatím nikoliv. Mě ani nevadí jasná inspirace, dokonce ani celkové provedení (zvuk i produkce je v pořádku), ale těch nápadů zase tolik na novince není. Přijde mi, že se celé tohle zvěrstvo odehrává v jedné rovině, jakoby se pánové báli vylézt z brutální ulity a jen to tak odmlátit, aby se neřeklo. Možná je to jen můj pocit, ale tahle hudba asi nejlíp vynikne naživo, kde se na nějakou tu špinavost, či nevýraznost zase tolik nehledí. Problém mám taky trošku s tím, že mi poslední roky přijdou podobné kapely všechny stejné. Muzikanti umí velmi dobře ovládat své nástroje, nebojí se extrému, ale pak zapadnou do sice technicky velmi slušného, ale jinak ničím zajímavého průměru.




Na „Murwgebeukt“ BRUTUS jasně dokazují, že jsou mistry ve svém oboru. Jejich novinka je krutá, brutální, má dobrý zvuk, produkci i zajímavý obal. Bohužel, je také poměrně stereotypní a monotónní. Celkově můžeme desku považovat za velmi klasickou, tradiční a dobře zahranou, ale také nevýraznou a stejnou jako stovky dalších, podobně hrajících kapel. On je to vlastně celou dobu dokonalý hudební masakr, jen mám občas pocit, že se střílí slepými náboji. Fanoušci ale budou spokojeni a to je asi to nejdůležitější. Já zatím zůstanu ve stínu a budu BRUTUS pozorovat, jakým směrem se vydají příště. CD je vlastně takovým velmi dobrým, morbidně a smrtelně kovovým produktem, kterému chybí něco navíc. Obyčejné album pro fanoušky brutálního death metalu. Nic víc, nic míň.

Asphyx says:

On the album “Murwgebeukt” the band BRUTUS clearly show that they are the masters of their profession. Their new album is cruel, brutal, has a good sound, production and an interesting cover. Unfortunately, the album is also quite stereotypical and monotonous. As a whole we can take this album as very classic, traditional and well played. However, it is not expressive enough and it is the same as other hundreds of albums by similar bands. Basically, the album is a perfect music massacre but sometimes I feel that they shoot with blank cartridges. I think that fans will be satisfied and that is probably the most important thing. For me, I stay in shade and I will be looking at BRUTUS. I am curious which direction they will go with the next album. This CD is a very good, morbid and deadly metal product which miss something more. An ordinary album for brutal death metal fans. Nothing more, nothing less.  

Seznam skladeb:

01. Prematuur
02. Judaswieg
03. Vernederd
04. Lijdensweg
05. Vrouwenhaat
06. Kentering
07. Verbolgen
08. Gruweldaad
09. Rubensvrouw
10. Vulvanus
11. Achterdocht
12. Geestesziek
13. Murwgebeukt
14. Synopsis
15. Teloorgang
16. Ter Ziele


Čas: 54:39

 

Sestava/band:


Bastard – kytara, zpěv
Ploert – basa
Schoft – kytara, zpěv
Ploegbass - bicí


Share this games :

TWITTER