DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 5. srpna 2016

Home » » Recenze/review - ENGRAVE – Embalmed Soul (2015)

Recenze/review - ENGRAVE – Embalmed Soul (2015)


ENGRAVE – Embalmed Soul
CD 2015, Ablaze Productions

Třesou se mi ruce a mám pocit, že se mi každou chvíli rozskočí hlava. Cítím, jak mi rostou špičáky a zbystřují se smysly. Ne, nejsem vlkodlak z pohádky. Jsem noční lovec, právě se připravující na svoji kořist. Když jsem zažil lov zombie poprvé, byl jsem napnutý jako struna a objímal mě strach. Dnes už se nebojím, spíše se těším na další adrenalin. Ani už nevím, kdo rozhodl vyčistit město od nemrtvých. Možná to způsobili švédští ENGRAVE, smrtonoši s jasným cílem. Zničit a zohavit tento svět. Vznikli v roce 2014 a ihned se dostali do podvědomí fanoušků jako zdatní lovci a drtiči strun. Jejich death metal je klasický, z jejich země více méně očekávaný a na první poslech zcela obyčejný. Je to jednoduše tradiční rozmělňování kostí v tom nejlepším slova smyslu. Inspirace DISMEMBER, ENTOMBED, GRAVE, ENTRAILS, DEMONICAL je více než patrná. Pokud vám to vadí, číst dál vlastně ani nemusíte.

Tohle je totiž přesně druh hudby pro úzký okruh posluchačů, kteří se rádi přehrabují ve starých věcech a nostalgicky rádi vzpomínají na dobu, kdy ještě stačilo umět hrát. Kapely tenkrát působily syrovějším, upřímnějším dojmem. Ne, tahle deska rozhodně neosloví zástupy mladých internetových posluchačů, pro které je hudba položkou ve správci souborů. Pro tyhle záležitosti musíte mít cit, zálibu v procházkách po opuštěných hřbitovech a snahu vlastnit fyzický nosič. ENGRAVE jakoby přišli z dávných časů, oprášili postupy z devadesátých let a rozkročeni nad exhumovaným hrobem vyvolávali duchy zemřelých. Pokud to máte nastaveno ve vnímání muziky podobně, tak neváhejte a jděte do toho. Určitě neprohloupíte. Doporučuji si k poslechu otevřít pivo, zakousnout se do pořádného fláku masa a nechat proudit veškerou studenou energii dovnitř vašeho pokoje. Cítíte to? Taky máte chuť začít mávat hlavou do vrtule? Tak potom jsou pro vás ENGRAVE jako stvoření.



Rád chodívám ve stínu, to abych nebyl vidět a aby mě nespálilo obyčejné světlo. Moje bělostná kůže dává všem na vědomí, že jsem dlouhá léta trávil v podzemí. Lekám se všeho světlého, odmítám všechny vaše bohy, proklínám vaši ovčí náturu. Pořád jenom sedíte a koukáte do obrazovek, cpete se hromadami hamburgerů a ze židle vás nedostane ani ta nejkrutější scéna. Jste jak z nějaké tupé reality show. Jednou umřete a na smrtelné posteli zjistíte, že jste za svůj mrzký život nezažili vůbec nic. Ale nebojte, jsem tu ještě já, vyslanec z podzemí, abych vám podstrčil nové CD ENGRAVE. To by vás mělo vytrhnout z letargie, nudy a šedi obyčejného života. Hej kámo, co kdyby ses taky jednou zvednul a šel položit kytky na hrob svých rodičů? Copak ti nedali život? Odtrhni ten svůj mastný obličej od počítače a jdi se svými dětmi ven. Jo a taky si občas sedni, pusť si pořádný švédský death metal a pak uvidíš, co se v tobě probudí za skryté touhy!



„Embalmed Soul“ je prvním albem švédské kapely ENGRAVE, která ctí pečlivě veškeré náležitosti death metalu. Kytary chřestí, vokál je morbidní a inspirace v devadesátých letech jasně patrná. Je to jen dobře, protože pánové se chopili svých nástrojů s elegancí a grácií. Já jim prostě jejich muziku věřím a rád si ji dávám do hlavy stále častěji. Pokud máte rádi starý, poctivý a plesnivý death metal v jeho tradiční podobě, mohli byste být spokojeni jako já. V tomto provedení můžu smrtící kov vždy a všude. ENGRAVE nahráli album, která vás nechá vzpomenout na staré dobré časy, kdy se ještě hrálo poctivě a upřímně. Ne, kapela nepřináší vůbec nic nového, ale jejich nová deska je neskutečně návyková. Doporučuji všem, kdo mají rádi v death metalu ten správný severský chlad. Skvělá hrobnická práce!

Asphyx says:

“Embalmed Soul” is the first album by ENGRAVE – Swedish band which truly holds the essentials of death metal. The guitars rattle, vocal is morbid and the inspiration of 90ths is very obvious. Which is a good thing because these gentleman took their instrument with such elegance and grace. I truly believe their music and I like to listen to their album very often. If you like the old, true and mouldy death metal in its traditional way I think you would be as satisfied as I am. I like this way of death metal wherever and whenever. ENGRAVE recorded an album which will make you remember the old good days when music was played truly and honestly. No, this band doesn´t bring anything new, however their new album is unbelievably addicting. I suggest this album to all of you who like death metal with the real northern coldness. A great sexton job!


Seznam skladeb:

1. Crushed By Death
2. Severely Disincarnated
3. In The Burial Ground
4. Monstrosity
5. Gruesome Casket
6. Unreal Suffering
7. När Döden Kommer
8. Tombless Epitaph
9. Dreams Of The Undead
10. Mummification


Čas: 33:19

 

Sestava/band:


Engraver - Lead Guitar & Vocals, Nihlblad - Rhythm Guitar & Backing Vocals, Bonder - Bass


Share this games :

TWITTER