DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 17. srpna 2016

Home » » Recenze/review - QUERCUS - Heart with Bread (2016)

Recenze/review - QUERCUS - Heart with Bread (2016)


QUERCUS - Heart with Bread
CD 2016, Solitude Productions

V dálce se klikatí cesta. Tady, mezi úbočími vysokých hor se šine kupředu dlouhý průvod s rakví v čele. Poslední věci člověka nebývají veselé, ale mají v sobě určitou čistotu a pokoru. Z kostelíka, trčícího k nebesům, se ozývají široké plochy varhan. Jsou mocné, temné, šílené. Stejně jako nová deska plzeňských QUERCUS. Hned po prvním poslechu je cítit, že vzýváme spolu s kapelou společné funeral doomové bohy - SKEPTICISM, SHAPE OF DESPAIR, EVOKEN. Samozřejmě s tím, že čeští smutkaři dodávají vlastní a zvláštně jiskřivý odér. Možná jej načerpali v rozpadlých ruinách opuštěných kostelů nebo se ponořili do svého nitra a po několikerém zemření a znovuzrození našli svůj neochvějný klid a jistotu. 


Zdá se, že i v létě může být podzim. Alespoň při poslechu "Heart with Bread" tomu tak je. Funeral doom metal je extrémní disciplínou, ve které je velmi lehké udělat chyby - to když se nedostaví kýžený smutek a motivy skladeb působí vniveč. Tak tomu u novinky QUERCUS není. Kapela si hraje s melodiemi, jako pavouk s pavučinou. Také vidíte ten třpyt vláken nad lesní pěšinou? Zastavte své kroky a poslouchejte. Stejně jako v úvodu zmíněný průvod. 

Je to těžký poslech, ale když vytrváte, budete nadosmrti odměněni krásným funerálním zážitkem. Chci být pohřbený v horách, abych mohl zhlížet na to mnohdy zbytečně překotné lidské hemžení. "Ty varhany, ty varhany!": říkám si pořád dokola a zpomaluje se mi krev v žilách. Procházím při poslechu hybernací, mé srdce patří mezi kapky deště, skrápějící rakev neznámého nebožtíka. Zdá se, že tohle album mě jen tak nepustí. 
                                                                        

Venku zase prší, hřbitov se blíží a nosiči rakve vrávorají. Cíl už je blízko. Otevírají se kostelní dveře, varhany burácejí věčností. Za portálem, ukryti ve stínu starých soch, sedí QUERCUS. Skvělá deska!

sumarizace:

Třetí album QUERCUS je velmi příjemným výletem do horské vesnice na dlouhý pohřeb. Jejich funeral doom metal je poctivý, syrový, uvěřitelný. Proti provedení, ani způsobu uchopení smutku, nemám žádných námitek. Doslova mě fascinuje schopnost kapely navodit absolutně temnou a ošklivou atmosféru. Poslech si užívám všemi póry svého těla. Svět jakoby najednou zčernal, upadl do beznaděje a já se ocitl v záhrobí. Na onom světě se pohybují Češi s elegancí a samozřejmostí. V dálce zvoní umíráček, nemrtví vylézají z děr. Tahle deska mi bude znít v hlavě ještě hodně dlouho. Vidím zase zástupy nemrtvých. Jdou si pro mě. Funeral doom deska, která připomíná smuteční průvod! Amen!

Asphyx says:

The third album by QUERCUS is a nice trip into a mountain village to see a long funeral. Their funeral doom metal is so straight, raw and believable. I have nothing to say against their execution or the matter of how their grabbed the sadness. I have to say I am very impressed by the band´s ability to make an absolute dark and ugly atmosphere. The listening is so great and I enjoy it with every single pore of my body. The world seems black and down in the hopelessness with me in the world beyond. Those Czech guys are moving in the world beyond with so gracefulness and self-evidence. There is a death bell in the distance ringing, the undeads are climbing out of holes. This album will be in my head for a long time. I see undead people lining. They are going to get me. Funeral doom album which feels like a funeral parade! Amen! 


Tracklist:

A Canticle for the Pipe Organ
Illegible Tree Name
Bread and Locomotive
Silvery Morning
My hearts in the Highlands

Band:

Share this games :

TWITTER