DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 2. srpna 2016

Home » » Rozhovor - INTERMENT - Nikdy bychom nezměnili styl naší hudby!

Rozhovor - INTERMENT - Nikdy bychom nezměnili styl naší hudby!


Rozhovor se švédskou death metalou skupinou INTERMENT. Odpovídal Johan Jansson.

přeložila Markéta, děkujeme!


Ave INTERMENT! V dubnu jste po dlouhých šesti letech vydali teprve své druhé dlouhohrající album „Scent of the Buried“. Nedá mi to a na začátek se musím zeptat. Proč tak málo? Fungujete už od roku 1990. Jasně, máte na svém kontě spoustu splitek a podobně, ale na takovou legendu jako jste vy, mi to přijde hrozně málo. Jaké jsou hlavní důvody?

Ahoj Jakube. Pauzu jsme si dali po vydání třetího dema „The Final Chapter“ od roku 1994 do 2002 a pak jsme začali znovu zkoušet. Ale trvalo další čtyři roky, než jsme začali nahrávat naší první nahrávku v květnu 2006 pro split CD s Funebrarum, které jsme vydali na začátku roku 2007. Bylo to pak samozřejmě obtížné, protože jsme měli během té doby další kapely.

Novinku „Scent of the Buried“ poslouchám pořád dokola a „nemůžu se jí zbavit“! Myslím, že se opravdu povedla. Jak to vidíš s odstupem ty? Změnil bys něco? Jak vůbec reagují na skladby fanoušci? A co recenze, kritiky?

Tenhle song byl vlastně prvním songem, který jsme pro tohle album napsali. Je to bezvadná píseň a samozřejmě pořádná pitva! Na albu bych rozhodně nic neměnil, možná jen nějaké lepší vokály ale jinak jsem opravdu moc spokojený s výsledkem tohoto alba!

Album má skvělé recenze, což je skvělé. A myslím, že „fanoušci“ mají také jen pozitivní pohled!


Pod parádním obalem na novou desku je podepsán Juanjo Castellano. Jeho práce se mi hodně líbí, ale proč jste zvolili bílý motiv? Mělo to nějaký zvláštní důvod? Osobně považuji motiv na coveru za skvělý, ale slyšel jsem už i názory, že bílá se k vám nehodí:)). Jak jste vůbec motiv na obal vybírali?

Důvod proč má album černo-bílý obal je ten, že jsme opravdu chtěl udělat album, které by mělo určitý old schoolový vzhled. Přesně jako ty staré demo nahrávky. Juanjo dělal obal pro opětovné vydání Moondark alba „The Shadowpath“, které bylo vydané pod štítem Xtreem Music v roce 2015 a to bylo tak skvělé, že jsem chtěl, aby Junajo dělal obal pro Interment! Ten obraz udělal vlastně jen na základě mých jednoduchých pokynů: název alba a hřbitov. Ještě jsem neslyšel nikoho, kdo by řekl, že nám tento motiv nesedí. Právě naopak!

Album má klasický švédský zvuk. Nahrávali jste ve Wing Studios a nahrávku produkoval Tomas Skogsberg. Kope to pěkně, to ti povím! Přesto se neubráním srovnání s vašimi prvními demonahrávkami, kde byl zvuk přeci jen špinavější. Změnil se nějak způsob, jakým skládáte? Doba i technické možnosti jsou přeci jen jiné, než v devadesátých letech.

Jo, je pravda, že písně na starých demech jsou komplikovanější a delší, než písně, které děláme teď. Zvlášť na druhém demu „Forward to the Unknown“. Myslím, že méně je více a že písně nemusejí být tak komplikované, ale samozřejmě musejí být napsané s určitou jemností.


Novinka vyšla na CD u Pulverised Records a Dark Descent Records. Oba labely mají v undergroundu velmi dobré jméno a odvádějí skvělou práci, ale nelákalo vás vydat album u nějaké větší firmy? Oslovili jste nějaké?

Ne, protože nás čekalo ještě jedno album k vydání u Pulverised. Dark Descent právě uzavřeli smlouvu s Pulverised k vydání severo-americké verze. Nevím, jak to bude s dalším albem. Asi se porozhlédneme po novém labelu a uvidíme, co se naskytne.

V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jsi už dnes pamětník. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta.

Sám stahuji a podle mě je to super. Samozřejmě všechna alba kupuji, abych podpořil kapely. Jediná věc, která mě limituje, jsou peníze. Nemůžu si dovolit koupit všechna alba, která bych chtěl…díky bandcamp, YouTube a Spotify, apod. jsem objevil obrovské množství skvělých kapel. Pro INTERMENT je to skvělá možnost, jak se dostat k více Death Metalovým závislákům. Pokud nás někdo chce podpořit, tak si koupí právě album, nebo merch!

Z původní sestavy jste zůstali jen dva. Ty (Johan Jansson) a Kennet Englund. Když se podívám na Encyclopedia Metallum, tak ten zástup muzikantů, kteří prošli INTERMENT je opravdu úctyhodný. Čím si to vysvětluješ? Proč tak časté změny v sestavě?

Ano, ale vlastně jsem to jen já, kdo zbyl z původní sestavy. Kennet začal až v roce 1991, po prvním demu. Potom jsme se drželi stejné sestavy až do roku 2005. Pak, když odešel náš basák, jsme měli dva basáky až do roku 2012, kdy s námi začal hrát Allan Lundholm. Na konci roku 2010 odešel původní kytarista John Forsberg a začal s námi hrát Torbjörn Brynedal, který hraje dodnes. Tak myslím, že to s těmi změnami zase tak horké není…

Hrajete typický, klasický švédský death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu INTERMENT ozvláštnit?

Tak to vůbec! Nic jiného hrát nemůžu a já/my bychom nezměnili náš styl hudby, ani náhodou. Ale myslím, že jsme se s písněmi na novém albu hodně posunuli a vyvinuli. Příkladem toho jsou písně „Dawn of Blasphemy“ a „Chalice of Death“.

Mám doma vaše splitko s českými BRUTALLY DECEASED. Obě kapely jste předvedli opravdu perfektní švédskou práci! Nahrávka vyšla na CD i vinylu. Vinyl jako médium se poslední dobou vrací. Novinka „Scent of the Buried“ je také na gramodesce a to u německých Cyclone Empire. Jaký máš vztah vinylům? Sbíráš je? Máš rozsáhlou sbírku?

Jo sakra! Vinyl a kazety to je ten správný deal! Jsem sběratel obojího a myslím, že CDčka se brzy vytratí. Dnes lidé spíš stahují, stejně jako já. Já vlastně přemýšlím o tom, že se zbavím své sbírky CDček, tedy až na alba kapel, které sbírám a na alba mé kapely, samozřejmě. A pak si mohu pořídit víc vinylů a kazet! Nemám obrovskou sbírku, ale je to slušné…


Nedávno jste jeli turné po Evropě. Jak probíhalo? Který koncert považuješ za nejlepší? Co fanoušci, kde byli nejšílenější a kde se vám hrálo nejlépe? Českou republiku jste bohužel vynechali, nechystáte se v nejbližší době i k nám?

Dělali jsme šnůru s našimi bratry z Putrisect a Funebrarum s názvem „Pestilential Winds Over Europe“ a bylo to něco!! Bezpochyby ta nejlepší show byla na prvním koncertě Netherlands Deathfest! Bylo narváno a všechno vyšlo naprosto perfektně! Bylo to neskutečné! Nejšílenější fanoušci byli asi, když jsme hráli v malém klubu pro 45 lidí nedaleko Turína v Itálii. Naprostá šílenost a obrovská sranda! Ale celkově naše šnůra byla to samé!

Vlastně jsme v Čechách chtěli hrát, ale nesedělo to do našeho plánu. Bohužel by to pro nás byla moc dlouhá cesta. Ale příště to určitě vyjde! Miluji hraní v Čechách, zatím všechny koncerty, které jsme tu s mojí kapelou hráli, byly skvělé! Hráli jsme u Vás na Obscene Extreme s Interment v roce 2011, no a ten koncert byl také skvělý!

Jako INTERMENT jste stáli u zrodu fenoménu zvaného Švédský death metal! Poprosil bych tě, abys pro nás trošku zavzpomínal. U nás se v devadesátých letech teprve rodila demokracie a vy jste tvořili něco nového. Jak probíhala devadesátá léta ve Švédsku? Vzpomeneš si ještě, jak jste zakládali kapelu? Mě a moje čtenáře by zajímalo, jaké to tehdy v počátcích bylo.

Jo, tenkrát to byla skvělá doba, když jsme chodili na Death a Thrash Metalové koncerty každý víkend a pili piva, kupovali kazety, apod. Byli jsme kamarádi, co sbírali a nahrávali kazety a později založili kapelu, která se po několika změnách stala Beyond. Na začátku jsme hráli covery kapel jako Celtic Frost, Sodom, Hellhammer, atd. Ale po čase jsme začali nahrávat vlastní tvorbu. V květnu 1990 jsme nahráli dvě demo písně na čtyř kanálovém přenosném studiu. Nahráli jsme to sami a pojmenovali to „Birth of the Dead“. S demy jsme pak obchodovali a prodávali na koncertech, apod. Zvuk té nahrávky není skvělý, ale to vem čert. Byli jsme mladí a nikdo nám nepomáhal. Pod jménem Beyond jsme ale odehráli jen pět koncertů.

Na podzim téhož roku opustil kapelu basák Tomas Änstgård a vyhodili jsme zpěváka Dana Larssona, který už o kapelu neměl zájem. Takže jsem se o zpěv postaral já a našli jsme nového basáka Michaela Gunnarssona. Ve stejné době jsme změnili název na Interment a zarezervovali jsme Sunlight Studio na začátku února 1991. Tam jsme nahráli první demo „Where Death Will Increase“. No a zbytek už je historie…

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Jo, pořád se objevují nové a nové kapely. Zmíním jen několik nejlepších alb pro tenhle rok. Zatím musím zmínit:

Chthe’ilist – Le Dernier Crépuscule
Cadaveric Fumes – Dimensions Obscure
Grave Miasma – Endless Pilgrimage
Terra Tenebrosa – The Reverses
Schammasch - Triangle


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

No jasně, tady máš kapely, které jsou skvělé a znám je a hrál jsem s nimi v průběhu mnoha let: Root, March of the Hordes, Brutally Deceased, Fleshless, Krabathor, Hypnos, Isacaarum, Malignant Tumour, Master’s Hammer, Psychotic Despair..
.
Co chystají INTERMENT v nejbližších měsících?

No, teď je na čase udělat setlist před nadcházející show na festivalu „Howls from the Coffin“, který se koná u Stockholmu v srpnu. Potom máme několik koncertů naplánovaných na podzim tohoto roku. Pracujeme také na krátké šnůře, která by pravděpodobně měla začít na konci března 2017. Takže doufáme, že tentokrát zahrneme i Českou republiku! Jinak budeme posílat dotazy na všechny letní festivaly příštího roku a možná začneme pracovat na nových věcech, když bude čas.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Jakube, mnohokrát děkujeme za to, že jsi s námi udělal rozhovor! Opravdu doufám, že se opět vrátíme brzy do Čech! Nemůžu se Čech dočkat, protože kurva miluju vaše pivo, asi nejlepší na celém světě! Ale vodka je vodka, samozřejmě! Určitě se podívejte na naše webovky, kde jsou různé updaty a informace o nadcházejících koncertech, merchi a tak. Sláva death metalovým maniakům z Čech, podporujte podzemí!

Cheers!
/Johan
INTERMENT



Share this games :

TWITTER