DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 10. prosince 2016

Home » » Recenze/review - ORDOG - The Grand Wall (2016)

Recenze/review - ORDOG - The Grand Wall (2016)


ORDOG - The Grand Wall
CD 2016, MFL Records

Propadám pesimismu, padá na mě obrovská tíha. Neslyším nekonečný ševel prázdných hlasů. Straním se lidí, připadají mi tupí a zlí. Jakoby se svět ztratil z oběžné dráhy slunce. Čeká nás už jenom beznaděj. Plouží se stíny místo obličejů ranní krajinou. Další zbytečný den, další čas ztrávený v temnotě. Potkám ji náhodou. Zvedne ke mě své oči z černé kapuce a oba pochopíme, že jsme navěky ztraceni. Zbývá už jen death/doom metal a ona. Smrt.

Poslouchám novinku finských našeptávačů ORDOG a pořád se nemůžu zbavit podivného pocitu, že mě něco nahlodává. Přidávám hlasitost, kývám se do rytmu jako zlomený strom. Zvláštní, zvláštní, hodně zvláštní se mi zdá atmosféra alba "The Grand Wall". Přitažlivá, podmanivá, smutná, plynoucí. Dívali jste se někdy na zimní řeku? Tak k ní znovu sestupte. Na vlnách se zrovna vznášejí melodie z novinky finských smutkařů ORDOG, kousek vedle plave ve vodě mrtvá ryba se skelným pohledem. Slyšíte ten šustot nad jezem? Řeka, hudba i smrt jsou najednou propojeni v jedno. 



Stylově se ORDOG pohybují někde na pomezí mezi doomem, funeralem a death metalem. Nejsou stylotvůrci, ale mají svůj výrazný otisk. Osobně je poznám (díky jejich rukopisu) během několika prvních tónů. Chybí sice vyloženě "hitové" skladby a hudba působí jako taková hodně ledová kulisa, ozvěna, kterou je možno slyšet ve starých opuštěných budovách. Ve Finsku zkrátka podobné záležitosti umí. Možná je to tamní přírodou, nedostatkem světla nebo jen náladami v jejich společnosti. Nevím, čím jsem si ale rozhodně jistý, tak je můj nový směr. Už teď se těším, až se vydám do sychravého počasí se sluchátky na uších. Budu našlapovat tiše, abych nenarušil všechnu tu křehkou a smutnou atmosféru. ORDOG letos vydali skvělé death doomové album! Mé srdce opět zmrzlo.


sumarizace:

ORDOG mi svým novým CD málem způsobili zástavu srdce. Jejich doom death metal je totiž neskutečně nakažlivý. Jsem albem doslova prokletý. Mohutné stěny z kytar, smutný hlas a nekonečnost. To jsou slova, která vystihují letošní nahrávku asi nejlépe. Pokud máte rádi pomalé melodie, staré hřbitovy a dokážete uklidnit svoji duši, budete s novinkou spokojeni jako já.  "The Grand Wall" jsem si nejvíc užíval na dlouhých procházkách deštivou podzimní krajinou. Moje duše byla lehká, smutná a vznešená. Takhle nějak si představuji hudbu, která by měla znít na mém vlastním pohřbu. Jsme jenom prach, vznášející se věčností. Skvělé doom death metalové album, u kterého umrznete! Až na věky, amen!

Asphyx says:

ORDOG  caused me almost a heart attack on their new CD. Their doom death metal is incredibly infectious. I'm cursed with this album. Huge walls of guitars, sad voice and infinity. These are words that describe this record probably best. If you like slow tunes, old cemeteries and you can soothe your soul, you will be satisfied with the news like me. "The Grand Wall" I enjoyed on my long walks in the rainy autumn landscape. My soul was light, sad and noble. This is how I imagine the music that should sound at my own funeral. We're just dust hovering in eternity. Great doom death metal album freezing to death!  Forever, amen!

Tracklist:
1. Open The Doors To Red
2. Sundered
3. In The Looming Bitterness
4. The Perfect Cut
5. Wings In Water
6. The Grand Wall

band:
Aleksi Martikainen: Vocals (2005-), Keyboards (2005-2006) Valtteri Isometsä: Guitar & Drums (2005-), Bass (2005-2013) Jussi Harju: Keyboards (2006-) Tapio Hautalampi: Drums (2013-) Olli-Pekka Rissanen: Bass (2009, 2014-) Past members: Kimmo Huhtala: Bass (2007-2008) Risto Väänänen: Live Drums (2007-2008) Mikko Saastamoinen: Live guitar (2007) Jani Niemelä: Drums (2009) Ilkka Kalliainen: Bass (2013-2014), Guitar (2014-2015)

Share this games :

TWITTER