DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 15. prosince 2016

Home » » Recenze/review - RANGER - Speed & Violence (2016)

Recenze/review - RANGER - Speed & Violence (2016)


RANGER - Speed & Violence
CD 2016, Spinefarm Records

Říkala mi moje milá, jak ji štvou současné metalové hvězdy. Tuny pozlátka, pózy, upřímnost v nedohlednu. Upravené fotky ve photoshopu, rádoby drsné prohlášení v tisku, rozhovory o ničem. Zamyslel jsem se nad jejím názorem, chvilku hledal v hromadě nových CD na recenzi a pak jí pustil desku speedových Finů RANGER. Usmála se na mě a pronesla: "Konečně taky pořádnej metal". Strávili jsme několik dní u přehrávače, kroutili hlavami do rytmu a vzpomínali na své mládí, když byl svět ještě v pořádku.

Mám sto chutí vytáhnout starou džínovou bundu ze skříně, oprášit čínské kecky, provětrat z krabic škřípající kazety. Ano, RANGER jsou jako zjevení z osmdesátých let. Hrají rychle, nekompromisně, speed metalově. Jejich retro přístup je opravdu uvěřitelný. Odkazují svojí tvorbou na legendy jako RAZOR, EXCITER, AGENT STEEL, WHIPLASH, SLAYER, DESTRUCTOR, ONSLAUGHT. Pánové to do nás rvou hezky pod tlakem, s prašivým zvukem, polopatě, bez nijakých příkras. Mám to takhle rád a tak je vám doufám jasné, že si novinku "Speed & Violence" neskutečně užívám.

 

Až vám zase někdo bude jednou vyprávět, jak jsou některé dnešní metalové hvězdy "upřímné", tak jim pusťte RANGER. Jasně, je to hudba pro šedivý fotry s pupkem, který se pořád přehrabují v nahrávkách svého mládí, začínají věty slovy "jo tenkrát, když jsme byli na...". Je to jedno, nakonec stejně zvítězí HUDBA, nemyslíte? Pořád, i po těch všech letech, strávených s kovem, si to myslím. A "Speed & Violence" je albem, na které dostávám chuť čím dál tím častěji. Víte co? Dost bylo řečí, musím do sklepa, mám tam spoustu vzpomínek. RANGER mezi ně krásně zapadnou. Tomuhle říkám retro jako řemen. Já snad tu starou džísku fakt konečně vytáhnu, nechám přešít a vyrazím do ulic. Hell!


sumarizace:

"Speed & Violence" je albem, které je poctou starých heavy/speed metalovým klasikům. Je nahráno s velkým nadhledem, s citlivým přístupem a velkou silou. Já z téhle desky opravdu cítím ducha osmdesátých let. Je po okraj plná zajímavých melodií, skvělých vokálů a jiskřivé nálady. Finští maniaci moc dobře vědí, jak nahrát dobrý riff. Nahrávka plyne převážně rychle, ale je velmi přitažlivá a nebál bych se říct i sexy. Takto nějak bych si představoval poctivý a dobře zahraný heavy/speed metal! Perfektní deska! Buďte heavy! Buďte RANGER!

Asphyx says:

"Speed & Violence" is an album that is a tribute to the old heavy/speed metal classics. Recorded with great insight, with a sensitive approach and with great forceI really feel the spirit of the eighties from this album. It's full to the brim of interesting melodies, great vocals and sparkling mood. Finns maniacs know very well how to record some good riff. The recording goes mostly speed but it's very attractive and I'm not afraid to say it's sexy too. This is how I imagine honest and well played heavy/speed metal! Perfect album! Be heavy! Be RANGER!


Tracklist:
01. Intro
02. Speed & Violence
03. Without Warning
04. Demon Wind
05. Lethal Force
06. Satanic Panic
07. Evil Barrier
08. Night Slasher
09. Shock Troops
10. Last Breath

band:
Miko - Drums
Dimi - Vocals, Bass
Mikael Haavisto - Guitars
Ville Valtonen - Guitars 



Share this games :

TWITTER