DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 9. prosince 2016

Home » » Report, photos, video - POSSESSED, BELPHEGOR, ABSU - Barrák Music Club, Ostrava - 8. 12. 2016

Report, photos, video - POSSESSED, BELPHEGOR, ABSU - Barrák Music Club, Ostrava - 8. 12. 2016

Possessed
OSTATNÍ FOTKY ZDE / OTHER PHOTOS HERE
- author of photos Jakub Asphyx

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos



Rád bych vám vyprávěl příběh o jednom chlápkovi. Možná ho znáte. Říkají mu Big Jakubowski nebo také Asphyx. Líbí se mi jeho styl. Má šedivé vousy, vlasy do culíku a jezdívá různě po republice na koncerty. Zkrátka stará metla, jak má být.


Tentokrát si vybral Ostravu, kde mu měla zahrát jedna z kapel, které utvářely jeho hudební vkus. POSSESSED, pro něj neskutečný kult, srdcová skupina, pro kterou byl schopen překonat bolest před týdnem operovaných zubů a čelisti, zimu, únavu a další věci, co k metalovým koncertům patří.


in train
Vzal si dva dny pečlivě našetřené dovolené, lístek koupený dlouho dopředu, křiváčka, jak říkává jeho krásná malá dcerka, nějaké ty peníze na pivo, svačinu do igelitky, že vypadal jako pracovník agentury shánějící dělníky z východu a v mrazivých ranních čtvrtečních hodinách vyrazil se sluchátky na uších na vlak. V přehrávači mu hrály poslední alba Asphyx, Vader a Master. Nasedl v Plzni do kupé, odjistil se syčením první plechovku piva a vzpomínal na to, jak poslouchal kdysi v devadesátých letech se svými kamarády u kazeťáku desky POSSESSED - "Seven Churches" a "Beyond the Gates". 

Přistoupila k němu do kupé pěkná blondýna, která asi byla trošku na starý metalisty, protože se s ním chtěla pořád bavit. Na chvilku ho napadaly všelijaké myšlenky, ale tenhle pocit byl brzy zapuzen, dívka měla totiž zuby jako noty na buben a jemu se vrátila vzpomínka na nedávné řezání huby a tak ho všechno přešlo. A taky, co si budeme povídat. Byl to starej věrnej pes.




V Praze měl chvilku a tak si došel na záchod za dvacet korun, nasypal do sebe prášek proti bolesti a zapil ho vodou z vodovodu. Ne moc dobrou vodou. Šel si vypít jedno pivo před nádraží a ihned ho oslovila křehounká Asiatka a že prý chce vyfotit. Působil asi opravdu důvěryhodným dojmem, protože slečna z Japonska si s ním blejskla na telefon ihned selfie. Snad neudělal chlapům z Evropy ostudu.

Čekala ho další část cesty, směr Ostrava. Nasedl na vlak a vedle se rozvalily dvě pipinky, které trpěly slepičím syndromem. Nasadil raději sluchátka a pustil si poslední Revel in Flesh. Obzvláště cover od UFO - song Doctor, doctor...please...mu dělal na zuby i duši dobře. Zjistil, že má v džínách mezi nohama díru jako vrata do pekla, ale byl ten den za drsoně a tak mu to vůbec nevadilo. Cesta na sever je dlouhá i se stylovými plechovkami Radegastu a když dojel konečně na místo, oddychl si. Vždycky Českým drahám věřil, ale nikdy nevíte. Na nádraží potkává dvě metly, o kterých po pár větách zjišťuje, že je zná. Svět je fakt malej.



Sežene telefon na kamaráda Prepila, který ho naviguje do hospody Na Spolku. Netrefí tam a tak si dává při čekání na kolegu ve Stodolní ulici jednoho obzvláště hnusného kuřecího hamburgra. Zapíjí ho s kamarádem Radegastem dvanáctkou, prosype to zase práškem proti bolesti a je fajn. Čas se chýlí a jdou Ostravou přes náměstí, kde zrovna hraje folkový zpěvák Dobeš. Nezdržují se a lehce navátí míří na koncert. 



Najednou jsou před klubem a starou metlu Asphyxe to skoro dojímá, uvidí po letech zase POSSESSED! Vstupují dovnitř, hrnou se k výčepu a dává si svůj oblíbený hořký Radegast. V klubu Barrak se mu moc líbí, má podobné prostory rád. Kouká zase po holkách, ale odněkud mu táhne do díry v džínách a tak ho to ihned přejde. Místní děvčata (říká to vždycky, ale nedá mu to a musí i tentokrát) se mu moc líbí.


Dobeš
Už je to trošku provařenej ksicht a tak potkává spoustu známých, kamarádů. Padá z něj únava, dokonce i v zubech méně cuká, dostává se do té pravé koncertní nálady, konverzuje, má radost. Líbí se mi opravdu jeho styl, to vám tedy povím. Hlavně jak se směje a je spokojený, že je zase na metalu. On už stejně jinej nebude a plní si před tím, než odejde do deathového důchodu, svoje sny. Moc kapel, které by chtěl ještě vidět, na seznamu už nemá, ale stejně to bude ještě nějakou dobu trvat, než je všechny uvidí. Pak to budou muset vzít do rukou mladší. Pokud tedy ještě nějací budou. Dává si další pivo, opět se prosypává práškem proti bolesti a netrpělivě očekává první skupinu.

COLD RAVEN zahráli takový nemastný neslaný a "hodný" black metal s důrazem na melodie. Big Jakubowski podobné kapely nechápe a nechávají ho úplně klidným. Rozumí, že si chtějí někde zahrát, ale když je to na úkor délky setu jeho hrdinů, tak mu to přijde zbytečné. Stejně jako hudba zmiňovaných Italů. Nic pekelného, pomyslel si a odebral se raději pokecat s kamarády.




FROM HELL - thrash death metaloví maniaci z Kalifornie. Kapela složená ze samých slavných jmen (členové DEATH ANGEL, DRAGONLORD) byla zcela nevýrazným předskokanem. Nemělo to sílu, ani drive. Zkrátka takové obyčejné metalové strašení. Nebavilo ho to vlastně vůbec.







ABSU se mu moc líbí. Vidí je poprvé a ihned je stržen americkým black/thrash/deathem do podzemí. Kapela hraje silně, s odhodláním a velkou energií ve skladbách. Užívá si hudbu, která je vlastní jeho srdci. Paří! Po stěnách klubu najednou stékají imaginární chuchvalce krve, starý metalista roztáčí své vlasy a je ve svém živlu. ABSU zahráli parádně, byli pro něj skvělým temným překvapením. Umíral, znovu se rodil a nakonec byl z podzemí vyplivnut na světlo boží pořádně pocuchaný od vší té energie. Occult killer black/thrash/death metal! Great musicians, great atmosphere, great gig! Inferno!

setlist: Terminus (…In the Eyes of Ioldánach), Swords And Leather, The Sun of Tiphareth, The Cognate House of Courtly Witches Lies West of County Meath, Highland Tyrant Attack, Never Blow Out the Eastern Candle +++ Prelusion of Cythraul, …And Shineth Unto the Cold Cometh…, The Gold Torques of Uláid, A Shield With an Iron Face, Bron (…of the Waves), Stone of Destiny, Tara (Recapitulation)








Od BELPHEGOR má rád jen první dvě alba. Pak mu začala být tvorba rakouských black/deathařů nepříjemná. Nelíbí se mu všechny ty pózy, divadlo okolo. Měl a má raději syrové, "obyčejné" kapely, které to sází upřímněji - BELPHEGOR všechno to "jejich bububu" zkrátka nevěří - nemá je jednoduše rád, s tím nic nenaděláte. Každopádně, ve čtvrtek museli být fanoušci spokojeni. Dostali velmi dobře zahrané skladby, spoustu chtěných černočerných výrazů a sklidili úspěch. On, šedivý vlk Asphyx, šel radši po pár fotkách na pivo.








Než začali  hrát POSSESSED, roztřásla se mu napětím a trémou kolena. Kvůli nim překonal všechny ty dlouhé kilometry i nástrahy zdraví. Měl se mu splnit další z temných snů. Vidět ještě alespoň jednou americkou legendu, kterou má navždy usazenou ve své krvi. Zazněl první tón úvodní skladby a spatřil všechny své démony, provázející ho celý život. Najednou byli vedle něj jako stíny jeho dávní kamarádi, kteří už dnes paří někde v pekle, zjitřily se mu vzpomínky na přelom osmdesátých a devadesátých let. Byl rád, že ho v tom davu nikdo nevidí, protože byl naměkko. 




POSSESSED předvedli ten večer vystoupení, které si bude pamatovat do konce svých dní. Jeffrey Benjamin Becerra, jeho idol, zpíval jako o život, k tomu riffy, které zná celý svůj metalový život. Bylo to temné, černé, zlé, heavy. Zazněla celá učebnice death metalu a byl to pro něj hodně silný zážitek, těžko popsatelný slovy. Absolut maniacal concert, great deadly performace! I'm excited about it. Cult!


setlist (bez záruky): Pentagram, Beyond the Gates, The Eyes of Horror, Tribulation, Swing of the Axe, The Heretic, Satan´s Curse, My Belief, Storm in My Mind, Abandoned, The Exorcist, Death Metal












Je dojatý, konečně prohodí s Jeffem Becerrou pár slov. Řeknu vám, že takhle emocionálně rozhozeného jsem ho už hodně dlouho neviděl. Bylo to pro něj setkání, které si vypálí navěky do paměti. Jeffovi se za jeho zpěv, hudbu a život poklonil až k zemi.

with Jeff Becerra - Possessed
With Bilos - Malignant Tumour - The Metallist!
Návštěvnost by si tipl velmi orientačně na takových 200 lidí, ale nemá odhad, koukněte raději na fotky. Poděkovat musí sličné servírce, která pomohla jedné jeho kamarádce, na kterou přišla cukrovková krize. Slečna skočila dozadu pro svoji čokoládovou tyčinku a ochotně ji zadarmo poskytla. Takovým lidem vysekávám hlubokou poklonu a děkuji! 

Organizace i zvuk byly v pořádku, snad jen dvě připomínky. 

1. Ne všichni mají facebook, ale ani tam nebylo ještě večer před akcí zveřejněno, kdy jaká kapela bude hrát. O předskokanech se dokonce nevědělo vůbec. Spousta lidí se vydala na koncert zdaleka a nesleduje pořád, co se kde na internetu šustne. Bohužel, tenhle nešvar nezaznamenal u pořadatelů poslední dobou Mr. Asphyx poprvé. 

2. Dále nepochopil, proč vlastně hrály na koncertě ty dvě zcela zbytečné předkapely. Neví, nakolik do toho má co agentura mluvit, ale fanoušci by asi spíše ocenili delší sety hlavních kapel. 



Najednou, ani nevěděl jak, byl konec. Pořád mumlal něco o tom, jak byli POSSESSED skvělí, byl z nich hotový, nebál bych se napsat i rozhozený. Cítil všemi póry svého těla nadšení, euforii z toho, že to dokázal, že viděl svoje metalové bohy naživo.

Pilo se ještě pivo, kecalo se, bloudil klubem, všem říkal, jaké to bylo úžasné. Pak mu začalo docházet, že musí ještě překonat 469 km v noci zpět do Plzně. Loučil se s kamarády, byl hrozně rád, že je viděl a mám vzkázat, že moc děkuje za pokec, za setkání. Znamená to pro něj moc a skvěle to doplňuje pokaždé jeho mise - zvláštní dík patří všem těm holkám a klukům, kteří ho oslovili a poděkovali za jeho blog - opět se slušně uklonil svým fanouškům a ze srdce poděkoval. Pak ho vzali taxíkem na vlak - díky, máte to u mě! Najednou je na nádraží, blábolí a je mu líto, že s ním nemohla vyrazit jeho žena. Přesto se snaží být opile vtipný.



Je zima a ostravské nádraží je stejně nehostinné, jako všechna ostatní. Čekají na spoj do hlavního města, nasedají a on s hrůzou zjišťuje, že někde ztratil prášky na bolest. Pivo za chvíli vyprchá a bude to celé asi hodně zajímavé. Přesto na chvíli trošku usne. Cestu do Prahy vám nebudu popisovat, protože se mu v hlavě mísily myšlenky na zuby, na POSSESSED, na to, jak to celé přežije. Cítil se najednou hrozně starý, ale vydržel. Nic jiného mu nezbývalo.

Je tu Praha, loučí se s RaznAgulem a následuje další nekonečné čekání na vlak do Plzně. Ten je asi největším utrpením, protože se ke všemu přidává ještě únava a zima. Myslí na manželku, na teplou postel, na pohodu (proč ten vlak tak drncá, proč se mi přenášejí vibrace do bolavé čelisti, ptá se). To mu pomůže a konečně v jedenáct ráno, po 28 (vlak z Ostravy měl zpoždění) hodinách na cestách, doklopýtá domů. Vyčerpán, ale absolutně spokojený, je rád, že je v bytě sám. Narve do sebe prášek (Aulin - šílená srágora), zapije ho vodou a jde spát. 


in train - jorney to home
Byl to pro něj parádní, ale fyzicky totálně zničující zážitek. Přesto bude na tuhle akci vzpomínat dlouhá léta a už se vidí, jak začíná rozhovor s kamarády v hospodě slovy..."Jo tenkrát, když jsem jel vlakem na POSSESSED do Ostravy, to byl tak skvělej koncert, to vám povím..."

Tak doufám, že se vám příběh o tomhle chlápkovi líbil. Já vím, není to nic zvláštního, ani dokonalého, dokonce ani šokujícího, ale myslím, že to stálo za to. Jak říkám, mám rád jeho styl, miluju, když začne vyprávět ty svý příběhy o hudbě. Pokud ho potkáte, tak ho pozdravujte, bude moc rád. Mějte se krásně. Děkuji za pozornost!

OSTATNÍ FOTKY ZDE / OTHER PHOTOS HERE
- author of photos Jakub Asphyx

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
https://www.youtube.com/user/jakubasphyx/videos





---------------------------------------------------------
Promotion!

FESTIVAL DEADLY STORM IN BOŽKOV 11


Oznámen datum konání festivalu:

Sobota 18. 3. 2017

- místo: Hospoda Pod kopcem, Plzeň Božkov

Budeme se na vás těšit!


facebook událost/event:
https://www.facebook.com/events/209306099485337/
info:
FESTIVAL DEADLY STORM IN BOŽKOV 11


------------------------

info:


Share this games :

TWITTER