DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 6. ledna 2017

Home » » Recenze/review - DARK TRANQUILLITY - Atoma (2016)

Recenze/review - DARK TRANQUILLITY - Atoma (2016)


DARK TRANQUILLITY - Atoma
CD 2016, Century Media Records

Když člověk umírá, poslední ze smyslů, který ztrácí je sluch. První ztratí zrak. Tak je to dané a tak je to dobře. Alespoň si budu moci do poslední chvíle vychutnávat svoji oblíbenou hudbu. Nevím proč, ale loňské album švédských melodických death metalistů DARK TRANQUILLITY mě doslova uhranulo. Tam, kde se jejich kolegové často potácejí v nedostatku nápadů a snaží se styl oživit mnohdy nesmyslnými vlivy, dodávají seveřané doslova erupci nápadů a nálad. Určitě znáte ten pocit, když si pustíte nějakou desku poprvé a tak nějak tušíte, že se k ní budete stále vracet. "Atoma" je pro mě krásnou vzpomínkou na doby, kdy jsem podobné záležitosti hltal plnými doušky. 


"Atoma" je albem, které je postupně vybroušeným diamantem. Nezazáří na první poslech, nepohltí vás ihned. Spíš nejdříve prolétne kolem vás, jako okolo jdoucí žena, která není příliš hezká, ale něco na ní je. Pak jí potkáte druhý den a začne se vám líbit její chůze. Po týdnu jste zamilovaní až po uší a přemýšlíte, jak ji oslovit. S novinkou DARK TRANQUILLITY je to hodně podobné. Je jako dobré archivní víno, podávané u čerstvě zapáleného krbu. Chybí snad už jen dobrý tabák a kniha. O podobných deskách se nemluví, poslouchají se. Líbí se mi takový ten niterný smutek, lehká ostrost, náznaky smrti, které jsou cítit v každé skladbě. Možná jednou přijdu o zrak, ale takové nahrávky chci poslouchat až do svého úplného konce. "Atoma" se rozhodně povedla. Klaním se všem studeným náladám.


sumarizace:

Takhle propracované, vznešené album, jsem už hodně dlouho neslyšel. Tolik emocí, nálad, melodií, kolik se povedlo narvat do nové desky DARK TRANQUILLITY, se povede málokdy. "Atoma" je jako výstup na nějakou pořádně vysokou horu. Když dosáhnete vrcholu, budete po zásluze odměněni a odlétnete spolu s DARK TRANQUILLITY do oblak. Propracovaná, velmi osobní a naléhavá, taková je nová nahrávka. Má slova příliš nestačí na to, abych dokázal všechno popsat. Pánové vyprávějí dlouhé příběhy odněkud ze severu a dokážou mě zcela pohltit. DARK TRANQUILLITY letos vydali album, které je svým způsobem dokonalé. Připomíná ledový diamant. Nemám více slov. Nádhera!

Asphyx says:

So sophisticated and noble album I haven't heard for a long time. It managed to make this album full of emotions, moods, melodies"Atoma"  is as climbing to the top of  a very high mountain. Being on the top, you are rewarding  and flying away  into the clouds together with DARK TRANQUILLITY. Sophisticated, very personal and urgent, this is the new recording. My words aren't enough for describing everything. Gentlemen are telling long stories from the north and these can absorb me completelyDARK TRANQUILLITY released this year an album, that is in a way perfect. It reminds an icy diamond. I have no words more. Beautiful!

Tracklist:
1. Encircled
2. Atoma (320)
3. Forward Momentum (320)
4. Neutrality
5. Force Of Hand
6. Faithless By Default
7. The Pitiless (320)
8. Our Proof Of Life
9. Clearing Skies
10. When The World Screams
11. Merciless Fate
12. Caves And Embers

band:
Stanne, Jivarp, Sundin, Brändström & Iwers

Share this games :

TWITTER