DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 3. ledna 2017

Home » » Recenze/review - DEMIMONDE – Cygnus Oddyssey (2016)

Recenze/review - DEMIMONDE – Cygnus Oddyssey (2016)


DEMIMONDE – Cygnus Oddyssey
CD 2016, MetalGate Records

Zdá se, že hudební fantazie maniaky z DEMINONDE ani po šestnácti letech neopustila. Marně jsem pátral ve své paměti a stejně originální těleso jsem v našich českých vodách nenalezl. V roce 2000 jsem sice zaznamenal jejich album "Mutant Star", ale abych pravdu řekl, nějak jsme si tenkrát vzájemně nesedli. Letošní setkání s novinku "Cygnus Oddysey" dopadlo úplně jinak. Zrovna jsem dokoukal před premiérou nových Star Wars všechny předešlé díly a byl naladěn na vesmír. Pustil jsem ve své lodi tlačítko play, rozpustil se ve hvězdokupách a marně se pokoušel uniknout meteoritům. Mé pochybnosti o tom, zda existují mimozemské civilizace vzaly za své ihned po první skladbě. Letěl jsem dál a kochal se progresivním dark metalem, deathem, blackem, samply, šumy, ruchy, thrashem, djentem. Zajímavé bylo, že všechno sedělo v jednom pevném celku, opentleno technickými a pestrými rytmy bicích, variabilním naléhavým zpěvem a hlavně šílenou náladou nekonečna. 




Sem tam slyším lehké ozvěny NOCTURNUS, novinka mi připadá syrovější, drsnější, než její předchůdce. Občas zaznamenám přístup ke skladbám, jako mají Francouzi GOJIRA. Vše to jsou ale jen náznaky, vzdálený pocit. DEMIMONDE jsou živoucím organismem, měňavkou, která během několika okamžiků mění svůj tvar. Zpočátku působí deska lehce chaoticky, ale věrní dávno vědí, že stačí vytrvat. Potom se dostanete do stejného rauše, jaký způsobují rostliny v množství větším než malém. Celkově připomíná "Cygnus Oddyssey" zprávu od neznámé civilizace. Je jen na vás, zda ji dekódujete a pochopíte. Osobně mě doslova fascinuje obrovská porce fantazie, skvělý zvuk a produkce, hravost, košatost, pestrost. Možná bych se nebál příště ještě víc "odvázat". Stroje nás už dávno stejně ovládly a všemocná síť pohltila, tak proč do toho pořádně nekopnout. Pražští progresivní metalisté vás vezmou na výlet mimo realitu. Pozřou vás jako slintající Vetřelec, vyvrhnou do stavu beztíže a nakonec přikovou na kříž k boku vesmírné lodě. 



Na albu je spousta hostů (osobně si nejvíc užívám vokál Dahlien), obal (doplněný o parádní komiks - author Adam Eidy Pelda) je proveden s psychotropní elegancí a krásně doplňuje hudbu. Nic nebylo ponecháno náhodě, je vidět a hlavně slyšet, že kapela odvedla poctivou, avantgardně temně progresivní, vznešeně experimentální práci. Jedná se o hodně pocitovou a hudebně těžce zařaditelnou záležitost, která vás po čase doslova uhrane, přetvoří k obrazu svému a donutí přemýšlet. Nalaďte své radary na vesmír, udejte směr mimo naší sluneční soustavu a nechte se unášet nahrávkou, která je originální ze samé své podstaty. Mezi zasvěcenými se říká, že na počátku byl velký třesk, případně Slovo a "Cygnus Oddyssey" na mě působí jako deska, která s až filozofickým přístupem jde také ke kořenu věci. Baví mě a baví mě opravdu hodně a to i přesto, že se jinak pohybuji v úplně jiných vodách. Hudba je jen jedna a DEMIMONDE se povedlo ji uchopit po svém. A to se cení nade vše. Dark progresivní experimentální metal, který vás vezme na výlet napříč galaxiemi! Skvěle!


sumarizace:

Zdá se, že hudební fantazie maniaky z DEMINONDE, ani po šestnácti letech neopustila. Kapela je jako živoucí organismus, který během několika okamžiků mění svůj tvar. "Cygnus Oddyssey" zprávu od neznámé civilizace. Je jen na vás, zda ji dekódujete a pochopíte. Osobně mě doslova fascinuje obrovská porce fantazie, skvělý zvuk a produkce, hravost, košatost, pestrost. Pražští progresivní metalisté vás vezmou na výlet mimo realitu. Pozřou vás jako slintající Vetřelec, vyvrhnou do stavu beztíže a nakonec přikovou do kříže na vesmírnou loď. Nic nebylo ponecháno náhodě, je vidět a hlavně slyšet, že kapela odvedla poctivou, avantgardně temně progresivní, vznešeně experimentální práci. Jedná se o hodně pocitovou a hudebně těžce zařaditelnou záležitost, která vás po čase doslova uhrane, přetvoří k obrazu svému a donutí přemýšlet. Nalaďte své radary na vesmír, udejte směr mimo naší sluneční soustavu a nechte se unášet nahrávkou, která je originální ze samé své podstaty. Album mě baví opravdu hodně a to i přesto, že se jinak pohybuji v úplně jiných vodách. Hudba je jen jedna a DEMIMONDE se povedlo ji uchopit po svém. A to se cení nade vše. Dark progresivní experimentální metal, který vás vezme na výlet napříč galaxiemi! Skvěle!

Asphyx says:

It seems that maniacs from DEMINONDE still have some fantasy after sixteen years. This band is like a living organism which change its shape after a few moments. “Cygnus Oddyssey” message from an unknown civilization. It´s up to you whether you decode it and understand it. Personally I am literally fascinated by the huge portion of imagination, great sound and production, playfulness, expansiveness and diversity. Those Prague progressive metal players will take you on a trip outside reality. The will eat you like a drooling Alien, send you to the weightlessness and finally the will chained you on a cross on a space ship. Nothing was left to chance and you can see and hear that the band did a very good and avant-garde dark progressive and nobly experimental work. This is very real and musically difficult to categorize album. It will settle you and reshape you in its own image and also it will make you think. Tune your radars to the Universe, give it the direction outside our solar system and let the album to take you there. This album is an original from its nature. Enjoy this album very much even though I like other musical styles. There is just one music and DEMIMODE managed to grab it in their own way. And that is the most important value. Dark progressive experimental metal which will take you on a trip across the galaxies! Great! 

Seznam skladeb:
  1. The Final Destiny  
  2. The Generation Ship
  3. Event Horizon
  4. Te Kore
  5. Data Breed
  6. Singularity (Absolute Word explanation)
  7. Laval Formation
  8. Dark Matter
Čas: 46 minut

Sestava:
  • Bizzaro – bicí
  • Tintas – kytary
  • m4xp4yn3 – kytary
  • Afagddu – basa, programování
  • De.polar – vokály, programování
hosté:
  • D'aven - klávesy
  • Ankhabut - synťáky, programování
  • Dahlien – zpěv
  • Ashok – kytara
  • Iggy - kytara
  • Zuska – zpěv 
Share this games :

TWITTER