DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 7. ledna 2017

Home » » Rozhovor - GUTTED - Naše texty jsou o izolaci, prázdnotě a všech temných stránkách lidské mysli.

Rozhovor - GUTTED - Naše texty jsou o izolaci, prázdnotě a všech temných stránkách lidské mysli.

Rozhovor s death metalou skupinou GUTTED z Maďarska.

- odpovídal Sándor Hajnali.

přeložila Markéta, děkujeme!

Recenze/review - GUTTED - Martyr Creation (2016)

Ave GUTTED!, „Martyr Creation“ je teprve druhou deskou, která se mi od vás dostala do rukou. Mohl bys nám prosím nejdříve představit kapelu? Přeci jen, death metal z Maďarska u nás v Čechách zase tolik lidí nezná.

GUTTED jsme založili v roce 1996 jako GENOCIDE. Jméno jsme změnili v roce 1998. „Martyr Creation“ je naším čtvrtým plným albem, které bylo vydáno díky Xtreem Music 20. prosince 2016. Hodně jsme hráli ve Vaší zemi, protože naše druhé album „Human Race Deserved To Die“ bylo vydáno NTEY records a Vladimír pro nás organizoval všechny koncerty a festivaly. Hráli jsme na Obscene Extreme Festivalu a dvakrát na Brutal Assault.

Martyr Creation“ je už nějakou dobu vydáno. Jaké máte zpětné vazby a reakce? Co fanoušci, kritiky? A jak fungují skladby na koncertech?

Zpětná vazba je zatím skvělá, ale na druhou stranu je album velice čerstvou záležitostí :). Na koncertě nové songy fungují skvěle. Už je vlastně hrajeme na koncertech víc jak dva roky.


Letošní album jste vydali u španělských Xtreem Music. Jak jste se vůbec k tomuto labelu dostali, jak jste s ním spokojeni? Label je v dnešní době hodně důležitá věc. O vás je slyšet všude. Jak spolupráce probíhala? Mluvil vám Dave Rotten třeba do toho, jak byste měli znít? Někdy s tím bývá mezi vydavatelem a kapelami trošku problém.

Xtreem Music je velmi silný a oddaný label. Vždycky jsem chtěl pracovat s Davem, protože se mi hodně líbí jeho práce už od doby, kdy pracoval s Repulse Records. Udělali spoustu skvělých alb a dokonce i znovu vydání. On sám nám žádná specifika nedával. Jen jsem mu poslal dema, která jsme měli, a jemu se to líbilo.

Hrozně se mi líbí zvuk alba. Je syrové a zároveň čitelné. Nekompromisní, ale nezaniknou jednotlivé melodie, nápady. Kde jste vůbec nahrávali? Kdo stojí za mixem a masteringem?

„Martyr Creation“ bylo nahráno, zmixováno a masterováno v domě našeho kytaristy. Má domácí studio a on byl naším zvukovým inženýrem.


Kdo je autorem obalu „Martyr Creation“? Přiznám se, že pentagram zabořený do země na mě působí monumentálním dojmem. Jak jste cover vybírali?

Nápad na obalu je původně můj a jeden můj kamarád z toho udělal realitu. Byl jedním ze zakládajících členů GUTTED. Udělal pro nás obaly k prvním dvěma albům a já s ním chtěl pracovat znovu. Je to velmi talentovaný člověk. Vede Fotonoid společnost a můžeš je najít na stránkách: http://www.fotonoid.hu/

Prozraď nám, o čem jsou texty na „Martyr Creation“, kdo je jejich autorem a jakým způsobem vznikaly?

Všechny texty na tomto albu jsem napsal já. Všechny jsou o izolaci, prázdnotě a všech těch tmavých stránkách lidské mysli. Text jsem napsal vždycky po tom, co jsme měli dokončenou píseň a celková atmosféra písně mi vždycky dala inspiraci pro text.

Když se řekne brutal death metalová kapela z Maďarska, přiznám se, že mě napadnete jenom vy. Hrají u vás i nějaké další dobré kapely? Myslím tím teď nejen smrtící kov, ale třeba i thrash, black.

Máme spoustu skvělých kapel. Abych zmínil jen pár: Age Of Agony (old school death metal), Kill With Hate (brutal death metal), Angerseed (brutal death metal), Bornholm (black metal), Malediction (old school death metal), Mörbid Carnage (thrash metal), Sear Bliss (black metal).

Jaké to vlastně je, hrát death metal v Maďarsku? Chodí u vás lidí na koncerty? Podporují vás, kupují CD? Když třeba uspořádáte nějakou akci, kolik přijde lidí?

Hrát death metal v Maďarsku je vlastně úplně stejné, jako ho hrát v jakékoli jiné zemi. Není to snadné a je potřeba tvrdě a ustavičně pracovat. Máme několik dobrých klubů, kam fanoušci rádi chodí, ale GUTTED moc koncertů v Maďarsku nemá, protože Maďarsko má jen malou undergroundovou scénu.


GUTTED hrají od roku 2000. To je na kapelu hodně dlouhá doba. Jak se vám vlastně povedlo udržet kapelu tak dlouho pohromadě? Jestli se nepletu, tak původně jste se jmenovali GENOCIDE, nemám pravdu?

Máš pravdu, GENOCIDE jsme byli dva roky. Archiv metalu se plete, protože jsme používali jméno GUTTED od roku 1998. Je dost těžké udržet kapelu pohromadě. Měli jsme hodně změn v postavení kapely a já jsem nakonec poslední, kdo zbyl z původní sestavy.

Když se ještě podíváme do začátku…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna brutální death metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“.

V roce 1996 byl death metalový underground skoro po smrti. Labely se o nikoho nezajímaly, kapely nemohly koncertovat, protože kluby se o tenhle styl nezajímaly. To byly těžké časy. Ale já jsem chtěl nějakou formu brutální muziky hrát již od malička. Povedlo se mi vzít pár kluků, co měli stejnou vášeň, jako já. Chtěli jsme být tou nejbrutálnější kapelou na světě:). Kdo ví, možná se nám to i povedlo:).

Na vaší kapele je hrozně vidět, jak se každé album postupně zlepšujete, vyvíjíte, jste stále lepší. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát se SUFFOCATION.

Každé z našich 4 alb je jiné, protože se měnilo složení kapely. Na začátku jsme hráli death metal a držíme se ho pořád, jenomže bychom chtěli psát opravdové písně a ne jen brutální muziku. A to byl náš cíl i s novým albem – vytvořit něco brutálního, co by mělo výjimečné písně. Už jsme hráli se Suffocation a jsme velice spokojeni s Xtreem Music.

Co GUTTED a koncerty? Už jste absolvovali nějakou delší šňůru po Evropě? Nechystáte se? Docela rád bych vás viděl kupříkladu v Praze!

Už jsme měli 2 šňůry po Evropě, ale prozatím žádné další neplánujeme. Máme naplánované nějaké festivaly a koncerty v klubech, ale šňůry ne. Nebaví nás to. V Praze jsme zatím hráli 2x a doufáme, že se tam brzy podíváme znovu!

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Sulphur Aeon, Dead Congregation, poslední Dark Funeral a hodně teď poslouchám Beheaded.


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

No jasně že znám a taky je rád poslouchám.:) Krabathor, Fleshless, Heaving Earth, Brutally Deceased, Pandemia, Godless Truth, například. Nejlepší extrémní album z České republiky je určitě album Elvenefris od Lykathea Aflame. To je pro mě nejlepší album z České republiky.

Co chystají GUTTED v nejbližších měsících?

Máme naplánováno pár koncertů. Největší je další Las Vegas Death Fest v Americe. To bude náš první koncert v Americe. Nemůžeme se dočkat a jsme velice poctěni, že tam můžeme hrát. Budeme se snažit odehrát skvělé koncerty a další plány vlastně nemáme.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Děkujeme za příležitost! Doufám, že se brzy uvidíme ve Vaší zemi! Na zdraví a pivo pro všechny!

Share this games :

TWITTER