DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 6. srpna 2017

Home » » Rozhovor - GOD DETHRONED - Věnujeme se osobním dramatům vojáků v zákopech.

Rozhovor - GOD DETHRONED - Věnujeme se osobním dramatům vojáků v zákopech.


Rozhovor s legendární death metalovou kapelou GOD DETHRONED.

Odpovídal Henri Sattler.

Přeložila Duzl, děkujeme!


Ave GOD DETHRONED! Vaši letošní novinku „The World Ablaze“ poslouchám pořád dokola a „nemůžu se jí zbavit“! Myslím, že se opravdu povedla. Jak to vidíš s odstupem ty? Změnil bys něco? Jak vůbec reagují na skladby fanoušci? A co recenze, kritiky?

Především ti mockrát děkuji. Jsem rád, že se ti album líbí. Já si ho užívám a poslouchám ho pravidelně. Jako muzikant vždycky slyšíš ty nejmenší detaily, takže tu existuje pár věcí, které bych předělal, ale tohle album má těchto momentů jen pár. Ohlasy byly skvělé a to jak od fanoušků, tak i od kritiků. Mají rádi návrat ke kořenům a zvuk, který tohle album má.

Pod parádním obalem vaší desky je podepsán Rutger De Vries. Jak jste motiv na album vlastně vybírali? Slyšel Rutger pro inspiraci vaše nové album? Osobně se mi obal neskutečně líbí.

Tohle je třetí album z naší trilogie. První je „Passiondale“ dále „ Under The Sign Of The Iron Cross“ a teď „The World Ablazer“. Rutger si vzal náš koncept první světové války a našich textů a odvedl fantastickou práci při zachycení nálady alba. Vážně se do toho tentokrát opravdu trefil.


Jakým způsobem u GOD DETHRONED vnikají nové skladby? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby?

Vždycky jsem měl spoustu hudebních nápadů a riffů. Spolu s Henrim jsme začali třídit mé nápady, abychom vybrali jen ty, které se nejlépe hodí pro God Dethroned. Nakonec jsme vybrali asi 12 konceptů a na základě těchto nápadů napsali 4 skladby a nějaké instrumentální skladby. Henri už měl napsané dvě skladby a další dvě dopsal, aby dokončil album. Takže některé skladby píše Henri sám a některé ve spolupráci se mnou. Ale každá skladba, kterou napíšeme je ovlivněna námi oběma. Takže občas do mých skladem přidá něco Henri a já zas přidám nějaké sóla do skladeb, které napíše on.


Kdo je autorem textů pro „The World Ablaze“ a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Henri píše všechny texty. Je to poslední album z trilogie 1.SV, takže texty pokrývají celou šíři první světové války. Je to pohled z ptačí perspektivy. Děláme to nestranně a apoliticky. Věnujeme se osobním dramatům vojáků v zákopech. Inspirace pochází z knih, filmů a dokumentů. Je to dobře zdokumentovaná válka, takže je dost materiálu, do kterých se můžeš zakousnout.


Zvuk „The World Ablaze“ mixoval Sander Van Der Heide. Líbí se mi, že zníte studeně, temně a zároveň čitelně. Vypadá to, že Sander odvedl vynikající práci. Mě by zajímalo, jak novinka vznikala? Mluvili jste všichni do výsledného zvuku?

„The World Ablaze“ ve skutečnosti namíchal Dan Swano a zmásteroval ho Sander v Wisseloord studiu. Se zvukem jsem velmi spokojen. Bylo pro ná důležité, aby byl zvuk organický a těžký, ale přesto s chladnými a ponurými vibracemi. Zvukového doprovodu do zákopů jsme dosáhli pomocí těžkého kytarového zvuku a basy hrající bez bicích a bez riffu, což dělá zvuk víc bombastický. V produkci máme vždy poslední slovo, protože pokud nejsme spokojeni, album nikdy nebude vydáno.


Hrajete typický, klasický „starý“ death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu GOD DETHRONED ozvláštnit?

Myslí, že hudba God Dethroned je poměrně různorodá. Nehrajeme jen jednu věc. Máme rychlé a výbušné věci, ale také i velmi pomalé. Hrajeme věci středního tempa a riffy typu Slayer, nebo také riffy orientované víc na death metal. Myslím, že to bude vždycky old school death metal, protože to je to, jak kapela začala. Ale myslím si, že máme mnohem větší variabilitu, než spousta nových věcí, které teď vychází.

Novinka „The World Ablaze“ vyšla také na gramodesce. Jaký máš vůbec vztah k vinylům? Sbíráš je? Máš rozsáhlou sbírku? Některé kapely dnes prodají víc vinylů než CD. Jak jste na tom vy?

Miluji vinyly. Mám sbírku a jednou do roka je v mém rodném městečku velký veletrh vinylů, kam chodím shánět nějaké věci. Klidně stravím celý den prohledáváním tisíce krabic s nahrávkami, abych našel nějaký poklad hahaha...Náš vinyl se prodává dobře, ale nevím jestli se prodává lépe, než CD. To ukáže čas. Ale jde o to mít tu možnost. Mnoho lidí kupuje obojí, jak CD tak i vinyl.


Zpíváte a hrajete o válkách. Kolikrát volíte poměrně kontroverzní, historicky sporná témata. Už se vám někdy stalo, že jste s tím měli někde problémy, zakázali vám koncert, obvinili vás z militarismu apod.? A co historici, fanoušci apod.? Neměli někdy připomínky k tomu, že je nějaký text nepřesný, že jste čerpali z jiných, „nesprávných“ zdrojů, případně neozvali se pamětníci, veteráni?
Vím, že si Henri dává záležet, aby byl co nejpřesnější. Pokud má něco historický význam, vždycky všechno kontroluje. Ale existují i texty, kde si představuje, jak to ve válce asi vypadá, pak se jedná o smyšlené postavy a volnou interpretaci.
Z původní sestavy si zůstal jen ty Henri. Když se podívám na Encyclopedia Metallum, tak ten zástup muzikantů, kteří prošli GOD DETHRONED, je opravdu úctyhodný. Čím si to vysvětluješ? Proč tak časté změny v sestavě?

God Dethroned je tady už dlouho. Takže po nějakém čase jsou změny nevyhnutelné. Někdy dostanou členové dobrou nabídku od jiné kapely, někdy nechtějí hrát na živo a někdy prostě jen nefunguji mezilidské vztahy. Takhle to prostě v téhle branži chodí. V tuto chvíli máme stabilní sestavu a všichni jsme kamarádi, což je vedle toho, že jsme muzikanti, ta nejdůležitější věc.
Jsi už pamětník Henri, který toho zažil jako muzikant spoustu. Svět a hudební průmysl nevyjímaje, se za tu dobu hodně změnil. Nastoupil internet a stahování hudby, CD se prodávají čím dál tím méně, generace fanoušků zestárla a má dnes už úplně jiné starosti než muziku. Death metal také není už dávno „moderní“. Jaký měly všechny tyto změny vliv na fungování GOD DETHRONED? Musíte kupříkladu víc koncertovat, abyste vydělali peníze?

Živit se hraním v kapele je těžší než před 10ti či 15ti lety. Prodeje CD jdou z kopce, ale libi se mi, že ostatní kapely si vydělávají hraním na koncertech a prodejem merche. Jsme si dobře vědomi změn kolem nás a snažíme se propagovat album jak jen to jde.To je taky důvod, proč jsme nahráli tři klipy k „The World Ablaze“ a uveřejnili je měsíc ed vydáním alba v týdenních intervalech. Původně jsme měli jen jeden klip, teď máme tři. Byl by to velký příběh vyprávět o tom jak vlivným se internet stal. Ale funguje to, protože se o nás zvedl zájem.

Co chystají GOD DETHRONED v nejbližších měsících? Už připravujete nový materiál pro další desku?
Budeme hrát na pár velkých festivalech v Německu a na podzim plánujeme nějaké klubové akce. Máme pár vystoupení i na rok 2018. Stále propagujeme naše nové album a poskytujeme hodně rozhovorů. Doufáme, že se nám podaří uskutečnit tour na podzim, nebo začátkem příštího roku. Mezitím budeme pokračovat v psaí a skládání nového materiálu, takže na nové album nebudete muset dlouho čekat.
Děkuji za rozhovor a přeji co nejvíce vítězství na death metalových bojištích. Přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. Ať se vám daří i v osobním životě.

Díky, to samé i tobě.

Share this games :

TWITTER