DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 29. srpna 2017

Home » » Rozhovor - WEAPÖNIZER - Většina textů je inspirována škarohlídstvím a mojí nenávistí vůči náboženství.

Rozhovor - WEAPÖNIZER - Většina textů je inspirována škarohlídstvím a mojí nenávistí vůči náboženství.




Rozhovor s black thrash metalovou skupinou z USA - WEAPÖNIZER.

Odpovídal Barbarian a Ale Wülf 

Přeložila Markéta, děkujeme!

Ave WEAPÖNIZER! Nedávno jste vydali dosud čerstvou novinku „Lawless Age“. Jsem z ní doslova nadšen. Jaké na ní máte ohlasy, jak ji vnímají fanoušci a co hudební kritici?

Barbarian: Zatím máme hodně pozitivních reakcí. 20 Buck Spin poslali několik kopií alba v předstihu pro pár časopisů a webových stránek, aby nám album zrecenzovali. Takže i předtím, než bylo album vydáno, jsme dostali nějakou zpětnou vazbu od kritiků a recenzentů. A teď, když je album venku, se těším na reakce, které bude na album mít metalová komunita.


Jakým způsobem u WEAPÖNIZER vnikají nové skladby? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby?

Barbarian: V podstatě skoro všechno skládáme společně. Většinou Ale Wülf nebo Deströyer přijdou, aby nacvičili pár riffů, nebo jen verzi písně a pak s tím všichni pracujeme, přidáváme části a tvoříme strukturu. A občas je to nekonečný proces. Prostě pořád děláme malé změny a pak až jdeme nahrávat do studia.

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Barbarian: Zatím jsem všechny texty napsal já. Není to proto, že bych nikoho jiného nenechal psát texty, ale je to tak pro mě snazší, protože já je pak budu zpívat. Některé texty pocházejí z literatury, filmů a z historie. Například, Rattenkrieg je o bitvě u Stalingradu a Vutlure je založena na „Der Geier“ od Franze Kafky. Ale většina textů je inspirováno škarohlídstvím a mojí nenávistí vůči náboženství.


Vždycky jste měli úžasné obaly svých desek. Zakládáte si hodně na tom, jak má album, cover vypadat? Kdo je autorem obalu novinky „Lawless Age“?

Barbarian: Řekl bych, že je pro nás důležité mít kvalitní obal, který se nám líbí a který sedí k našemu přístupu k hudbě. Ale neřešíme vyloženě každý malinkatý detail. Myslím, že většinou dáváme designerovi hodně velikou svobodu, aby udělal něco svého, ale aby nějak zakomponoval naše nápady.

Ale Wulf: Umělce, kteří s námi spolupracují, velmi uznávám. Rád jim dávám volnou ruku, aby udělali to, co cítí. Je to lepší, než na ně dát břímě požadavků. Ale samozřejmě že jsou někteří umělci, kteří pracují lépe, když mají instrukce.

Historie kapely se datuje až do roku 2009. Jak vůbec vznikl nápad, hrát black/thrash metal? Kdo byl vaším vzorem? Zavzpomínej pro nás, prosím!

Barbarian: Když jsme poprvé začínali, myslel jsem, že budeme klasická přímočará thrash kapela. Tak mě do toho Ale Wülf navezl. Ale všichni jsme přišli z extrémnějšího metalového prostředí (Grind, black, death, atd.) a to ovlivnilo psaní našich textů. A navíc neumím vlastně zpívat, takže bylo těžké dosáhnout toho pravého thrashe s mým vokálem. Co se týče vzorů – je hodně kapel, ke kterým vzhlížím, ale bylo by těžké říct, která z kapel mě ovlivňuje nejvíc. Ale lidé, které jsem asi vždycky nejvíc obdivoval, jsou Steve Harris a Cliff Burton. Mají rozhodně jiný styl, ale určitě udělali díru do metalu.

Ale Wülf: Máme hodně vzpomínek a příběhů, ale mohlo by nás to dostat do problémů, kdybychom je řekli veřejně…Naše poslední show v Gathering of Shadows, to byla také první show, kterou jsme hráli od vydání nového alba. Bylo to venku v lese v Rocky Mountains. Hráli jsme při západu slunce. Posluchači měli sekyry, meče a všechno možné a byli nadšení z celého koncertu. A najednou na pódium přišel bílý vlk a přivítal se s každým z našich členů během hraní!


Hrajete typický, klasický starý black/thrash metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu WEAPÖNIZER ozvláštnit?

Barbarian: Nemyslím si, že budeme někdy dělat nějaké drastické změny v našem stylu. Určitě se budeme vyvíjet, ale WEAPÖNIER budou určitě vždycky spíš přímočarý agresivní metal.

Na „Lawless Age“ mě fascinuje propojení muziky, temnoty a šílenství. Je to album, které je plné absolutního rouhání. Bez kompromisů. Je hodně cítit, že věříte tomu, co hrajete. Jak jste na tom vy ve vztahu s křesťanstvím? Jak ovlivňuje náboženství život u vás v Coloradu?

Barbarian: Já to takhle s křesťanstvím cítím stejně – a dalšími náboženstvími také. Vlastně i se vším, co je nadpřirozené. Je to primárně pro tento svět špatné a mělo by se to co nejdříve vytěsnit. A co se týče ovlivnění života v Coloradu, tak si nemyslím, že by to na každodenní život mělo nějaký silný vliv. Ale já nejsem žena, která by se snažila projít potratem, nebo brala antikoncepci. To je moment, kdy křesťané ztrácí rozum – když ženy chtějí jít na potrat. To se pak křesťané snaží dělat všechno proto, aby se obešlo právo tak, aby to vyhovovalo jejich víře. Naprosto ignorují to, že církev a stát jsou dvě samostatné a oddělené jednotky. Také se hodně angažují do škol a vyžadují, aby se přestala vyučovat evoluce ve školách. Chtějí, aby škola před fakty upřednostnila tuhle pohádku o stvoření světa. Mě se to přímo netýká, ale bude to mít obrovský vliv na náš národ, pokud tohle bude pokračovat. Pokud budeme učit pohádky místo faktů, tak celý náš národ bude plný blbců, co nebudou schopni konkurovat na světovém trhu, ztratíme práce a inovativní lidi, kteří upřednostňují fakta a vědu před pitomostmi.


Často slýchávám na koncertech v Čechách, jak lidé nechodí, jaká je malá návštěvnost. Zajímalo by mě, jakou máte vy zkušenost od vás? Pro nás jste velká země se spoustou kapel, promotérů. Máte raději kluby nebo větší festivaly?

Barbarian: Nikdy není na undergroundových koncertech tolik lidí, kolik bych si představoval. Davy lidí lákají pouze veliké mezinárodní kapely, které jedou turné. Jinak bývá na koncertech kolem 100 lidí. Na velikém festivalu jsme ještě nehráli. Hrajeme v malých klubech, takže to moc nemůžu posoudit. Hodně nás baví hraní naživo a je jedno, kde to je. Každé místo má svoje lidi, svojí energii a vzrušení a my se z toho snažíme vytřískat co nejvíc, ať jsme kdekoli.

V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta.

Barbarian: Myslím, že jakékoli médium, které je fanouškům undergroundové muziky zpřístupní tenhle druh hudby, byl, mělo být vítáno. Ale určitě si myslím, že lidé ztrácejí ten původní zážitek, když si pouze pořizují tu digitální podobu. Je prostě skvělý pocit, když člověk drží v ruce desku ještě předtím, než si ji vůbec poslechne – je to možná až rituální. A také si uvědomuji, že je to teď díky internetu pro nás složitější ohledně vydělávání peněz. Ale nakonec je prostě v undergroundu a extrémní muzice asi nejdůležitější, aby se tahle hudba dostala mezi co nejvíc lidí.


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Barbarian: Nedávno jedna kapela z Bostonu, která se jmenuje MALLEUS, vydala album. To se jmenuje „Storm of Witchcraft“ a zní to, jako by přišlo z první éry black metalu. Album PERVERSOR „Demon Metal“ má podobný vibe. Můžu určitě doporučit obě alba. Taky poslouchám NIGHTBRINGER a jejich „Terra Damnata“. Já vím, že to není nová kapela, ale rozhodně je musím zmínit.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Ale Wulf: Znám, ale vypadá to, že většina z nich jsou grind kapely. Mám rád BLACK ASPIRIN, CONTROLLED EXISTENCE, MARCH OF THE HORDES, TWISTED TRUTH, OLD MALIGNANT TUMOR, SEDEM MINUT STRACHU, MORKHIMMEL, KREAS, a další.

Co chystají WEAPÖNIZER v nejbližších měsících?

Barbarian: Na nejbližší měsíce toho moc v plánu nemáme. Máme jen několik koncertů nedaleko našeho domova, pak několik koncertů v Texasu s našimi přáteli z HOD a STEEL BEARING HAND a to bude v prosinci. Během toho budeme psát nové písně, abychom mohli vydat nové album.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.



Share this games :

TWITTER