DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 17. října 2017

Home » » Rozhovor - NEOCAESAR - Umění znamená ovládání moci a chaosu.

Rozhovor - NEOCAESAR - Umění znamená ovládání moci a chaosu.


Rozhovor s holandskou death metalovou kapelou NEOCAESAR.

Odpovídal Bart a Mike.

Přeložila Duzl, děkujeme!



Ave NEOCAESAR! Od února letošního roku máte venku novinku s názvem 11:11. Přiznám se, že pro mě byla obrovským překvapením. Kope pořádně, to vám povím! Zajímavé bylo, že jsem se k vaší nahrávce dostal jako za starých časů, přes doporučení od kamaráda. Žádný facebook, internet. Jak vidíte album s odstupem času vy? 

Ave Jakube! Předem díky, že jsi nám poskytl možnost tohoto rozhovoru. Na album jsme velmi hrdí a to z důvodů, které najdeš níže v odpovědích na tvé další otázky. Cílem k vytvoření tohoto alba byla snaha šířit hudbu, kterou všichni hrajeme rádi a nejlépe. Dát každému, kdo se zajímá o náš death metal, příležitost si ho poslechnout, a nebo koupit. A samozřejmě také, aby si nás všimli, že jsme kapela, abychom mohli hrát nějaké koncerty. Prozatím je naše mise splněna. Prodali jsme nějaká CD fanouškům a sběratelům, dostali jsme nabídky odehrát několik výborných akcí a naše hudba je ke stažení na internetu, takže naše hudba je také dostupná pro fanoušky, kteří se rozhodnou poslouchat nás digitálně.


Jakým způsobem nová deska vlastně vznikala? Jste parta maniaků, kteří si prošli spoustou kapel. A to ne ledajakých, jedná se o samá slavná jména. Neměli jste problémy se svými egy? Skvělí muzikanti pohromadě, to nemusí dělat jen dobrotu). Zajímal by mě samotný proces vzniku nových skladeb.

Všichni jsme zkušení a víme jak hrát na naše nástroje. Nemáme mezi sebou žádný problém s našimi egy.

Zajímal by mě samotný proces vzniku nových skladeb.

Ve skutečnosti to všechno začalo, když se mě Mike zeptal, jestli mám čas udělat projekt - napsat pár skladeb a najít další lidí, kteří by to s námi nahráli. Neměl jsem moc času, ale podařilo se nám napsat čtyři kompletní skladby a další skladby rozpracovat. Nastal čas, aby jsme dali dohromady sestavu a pak jsme spolu s Michelem a Ericem dokončili čtyři další skladby a napsali zbytek.


Za vším stojíte sami. Album jste složili, udělali obal, ale i vydali. Nehledali jste nějaký label? Pomohl by vám s propagací, s rozšířením mezi fanoušky. 

Snažili jsme se sehnat label, ale vyjednávání s labely trvalo moc dlouho. Po nějaké době bylo CD připraveno a stále jsme nenašli label, který by Neocaesar vyhovoval. Takže už jsme nechtěli déle čekat a rozhodli jsme se, že album vydáme sami. Nyní máme radost z toho, že jsme podepsali smlouvu s nahrávací společnosti XTREEM ze Španělska, které vydá album” 11:11” 5. prosince.

Jak vlastně vznikla první myšlenka, založit NEOCAESAR? Vím, že jste se potkali a znáte se z jiných kapel (třeba SINISTER), ale mě by zajímal ten první popud, nápad, zdroj. Nevím proč, ale tipoval bych nějakou malou hospodu v Holandsku, dobré pivo…a vás, kteří se po pár kouscích začnete bavit o tom, jak založit novou kapelu?:)

Tahle myšlenka existovaa už delší dobu, přesně, jak říkáš. Je to asi tak deset let zpátky. Ve chvíli, kdy jsem asi po deseti letech potkal Mika a ožrali jsme se u něj doma společně s Michelem a Rachel. Uvědomili jsme si, že jsme byli skoro celá stará sestava Sinister a pomysleli jsme si, že by jsme založili kapelu, která je skutečně “Sinister” v pravém slova smyslu…. Takže to byly noční opilecké kecy. Až v roce 2013 mě Mike vážně požádal, abychom společně založili novou kapelu.


Kdo je autorem textů k 11:11 a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Mike je zodpovědný za všechny texty, takže ho požám, aby odpověděl:

(Mike): Inspirací pro mé texty beru z každodenního života, z věci, které jsem četl, když jsem hledal odpovědi na neznámé, z vizí a okultních textů. Texty, které píšu, jsou příběhy, které mohou vyvolat uvědomění. Někdy se musíte zastavit a pozorovat, co se kolem nás děje. Malé věci, ale i větší. Spousta věcí je nám skrytá kvůli náboženství, nebo jen proto, aby lidi jen hloupě následovali. Ostatní se ztratilo v čase. Je to opravdu velká skládačka s velmi malými kousky. Pro mě je způsob, jak se k těmto malým kouskům dostat, prohledavat internet, YouTube a knihy.



Kdo je autor obalu novinky 11:11? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali? 

Mike měl nápad, že si vyrobíme vlastní pečeť, opravdu si to vymyslel. Umění znamená ovládání moci a chaosu. V pečeti je vše, co reprezentuje chaos. A spojení všeho vytváří úžasnou sílu. Pečeť je tvorba z dávných dob. Nemůže být zničena jednotlivcem, pouze prostřednictvím jednoty. Kolují zde síly stvoření, síly chaosu a dávných vizí. Neocaesar je jednota, vstup a vzestup. Texty jsou příběhy, aby uvědomění získalo sílu. Vize, které by se mohly stát, vize z temné minulosti a ty, které budou hybnou silou v budoucnosti.



Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, hutný a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu? 

Díky Jakube, budeme to brát jako kompliment, protože jsme si všechno nahráli sami. Do studia jsme vůbec nešli. Bicí jsme nahráli sami během několika dní v malé zkušebně mého kamaráda. Kytary / basy / zpěvy jsme nahráli u mě, v malém prázdném pokoji, který mám. S několika radami od mých známých jsem se naučil mixovat a masterovat sám doma a zvuk staré školy je to, na co jsme se zaměřili.


Jste už dnes pamětníci. Když porovnáš vaše začátky a současnost, změnila se doba hodně? Myslím tím teď přístup fanoušků, labelů, promotérů apod. Často slýchávám, že „už to není takové, jako to bývalo“. Co si o tom myslíš ty?

Hahaha, je legrační, že to říkáš. Na našem posledním českém mini-tour jsem si všiml, že obecně máme stále stejné publikum jako před 25ti lety, Jen jsou teď o 25 let starší, stejně jako my. Rád potkám každého fanouška zvlášť, potřesu si rukou nebo prohodím pár slov a dobře se spolu zasmějem. Co se týče labelů, promotérů atd., tak samozřejmě se to změnilo. Bylo by děsivé, kdyby bylo všechno stejné, tak jak to bylo...

V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta.

Je to pokrok, který nemůžeš zastavit. Pro menší kapely se stává těžší vydat CD, protože se prodá jen několik kopií. Je to přizozený vývoj, který akceptujeme a jsme s tím smíření.

V říjnu jste absolvovali turné s českými HYPNOS po Česku a Slovensku. Osobně jsem vás viděl v Českých Budějovicích a musím říct, že vaše vystoupení bylo vynikající! To byl koncert jak vystřižený z devadesátých let! Jak jste si turné užili vy? Co říkáš na naše fanoušky? 

Mělo to koule! Hrát naživo je to, proč to všechno děláme. Bylo to skvělé a všichni fanoušci, se kterými jsme se potkali byli úžasní a přátelští. Ty taky Jakube, docela jsme se nasmáli u baru, ne? 


Když se podíváme na holandskou death metalovou scénu, tak z mého pohledu se jedná o něco skvělého. Spousta vynikajících kapel, časopisů, labelů. Ale tak to vidím já z Čech. Vy žijete přímo uvnitř. Jaká vlastně doopravdy death metalová scéna v Holandsku je?

Máme tady dobrou scénu. Spoustu příležitostí vidět kapely živě a taky tu máme spoustu festivalů. Jsem rád, že žiji v Holandsku.

Co chystají NEOCAESAR v nejbližších měsících? 

Hlavně budeme koncertovat a shánět další příležitosti hrát živě. Začátkem roku 2018 začneme psát nové skladby.


Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Díky Jakube za tvá přání a díky za podporu undergroundu! “ You Rock!”

Share this games :

TWITTER