DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 1. listopadu 2017

Home » » Recenze/review - DAWN OF DISEASE - Ascension Gate (2017)

Recenze/review - DAWN OF DISEASE - Ascension Gate (2017)


DAWN OF DISEASE - Ascension Gate
CD 2017, Napalm Records

Hrát v současné době melodický death metal je podle mého názoru velmi těžké. Styl se mi zdá být dokonale vyčerpán a o další klon již známých kapel nemá nikdo zájem. Občas se ale ještě vyskytnou kapely, které dělají čest severským melodiím. Troufám si tvrdit, že DAWN OF DISEASE k nim patří. Solidní letošní novinka "Ascension Gate" je toho jasným důkazem.

Pro poslech je sice nutné se navnadit na studený sound v podobě v jaké ho předváděli v dobách své největší slávy třeba takoví IN FLAMES, OMNIUM GATHERUM, INSOMNIUM  a v neposlední řadě AMON AMARTH. Tak a teď už víte o co se jedná a vlastně ani nemusíte číst dál.



"Ascension Gate" splňuje všechny náležitosti stylu. Melodické, studené pasáže se střídají s rychlými vypalovačkami. Nad albem se jako temný stín vznáší kousky ledu. Ano, potud je všechno v nejlepším pořádku. Ale jen do doby, než se na nahrávku podíváte jako na klon dříve slyšeného. Záleží pak už jen na vás, zda na tuhle hru Němcům přistoupíte, či nikoliv. Osobně bych ocenil alespoň nějaké ostřejší koření, klidně nějaké vsuvky, aby byla narušena občasná monotónnost celého alba. Správný metal má bolet, ale to se u DAWN OF DISEASE neděje. Je to škoda, protože podvědomě cítím, že pánové jsou velmi dobří muzikanti. Jen se bojí předvést. Chtělo by to lepší produkci, některé songy trošku zkrátit. Jinak je vše v pořádku. Solidní melodic death metalové album!



Asphyx says:

It is very difficult to play melodic death metal nowadays. It seems to me that this style is absolutely exhausted and nobody is interested in yet another clone of famous bands. But sometimes there are some bands who surprise us and they do the honour to Nordic melodies. I dare to say the DAWN OF DISEASE are one of those bands. A solid this year´s album “Ascension Gate” is a clear proof of that. 

You should probably get in the mood of the cold sound when you want to listen to it. The mood of the fame times of bands like IN FLAMES, OMNIUM GATHERUM, INSOMNIUM and also AMON AMARTH. Well, and now you know what is it about and you do not even have to read on. 

“Ascension Gate” meets all requirements of the style. Melodic and cold passages alternate with fast songs. There is a cloud of freeze above this album like a dark shadow. Yes, so far so good. But you can also look at this album as it is a clone of something you have already heard before. And now it is up to you – if you accept those Germans´ game or not. Personally, I would appreciate something a little bit spicier, even small disturbs so the occasional monotony is distracted. The real metal should hurt you, but DAWN OF DISEASE does not hurt me. Too shame because I feel that those gentlemen are good musicians. They are just afraid to show that. The production should be better and some songs should be shorter. But everything else is fine. A solid melodic death metal album!

Tracklist:
1. Passage
2. Perimortal
3. Leprous Thoughts
4. Beneath The Waters
5. Ascension Gate
6. Akephalos
7. Fleshless Journey
8. The Growing Emptiness
9. Lucid
10. Mundus Inversus

band:

Tomasz W. - Vocals

Olli K. - Guitar
Lukas K. - Guitar
Christian W. - Bass
Christian T. - Drums

Share this games :

TWITTER