DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 13. prosince 2017

Home » » Recenze/review - MOONSPELL - 1755 (2017)

Recenze/review - MOONSPELL - 1755 (2017)


MOONSPELL - 1755
CD 2017, Napalm Records

for english please scroll down

Určitě znáte ten pocit, když slyšíte nějaké album poprvé v životě a hned nějak podvědomě víte, že jste si souzeni. Vnímám hudbu hlavně srdcem a portugalští MOONSPELL mě doslova uhranuli. Vím, poslední vývoj a směr některým fanouškům zase tolik nevoní, ale to rozhodně není můj případ. Portugalci totiž složili doslova metalový opus.

Album "1755" pojednává o zemětřesení v Lisabonu.

Již předešlé album "Extinct" dávalo tušit mnohé. Příklon k větší atmosféričnosti, k širšímu využití kláves, to vše je letos zúročeno a výsledkem je nahrávka, která je až po okraj narvaná emocemi.





Nečekejte syrovost prvních desek, ani žádnou černotu. MOONSPELL dospěli v hudební těleso, které jinde nepotkáte. Vždy byli originální, ale na "1755" z nich doslova sálá energie. Skvělé nápady, perfektní práce s vokály, neotřelé a zajímavé klávesové plochy. Líbí se mi občasné folklórní prvky, v podstatě dokonalá hra s náladami. Portugalci působí jako padlí básníci, kteří vyprávějí neuvěřitelné příběhy plné temné a chladné poezie. Staří fanoušci asi nebudou příliš spokojeni, ale přátelé, hudba je jen jedna. A tu kterou hrají MOONSPELL, je jedním slovem dokonalá. Po všech stránkách - vynikající produkce, zvuk, zapamatovatelnost a hlavně rukopis. Věřím absolutně všemu, co ke mě z "1755" plyne. Mám pocit, že mi někdo do ruky hodil kus žhavého železa. Pálí a zároveň chladí. Málokdo dovede spojit v jeden celek doom metal, gotické harmonie, Wágnerovskou klasiku a úžasnou orchestraci. MOONSPELL se to povedlo. Na výbornou!




Asphyx says:

Surely, you know the feeling when you listen to an album for the first time and immediately you somehow know that you are supposed to be together. I feel music with my heart and those Portuguese MOONSPELL cursed me, literally. I know, the last development and direction of this band is not suitable for some fans but not for me. Those Portuguese guys composed the real metal opus. 

The album "1755" is about a earthquake in Lisbon.

Their previous album “Extincs” gave many hints. The band was leaning to the more atmospheric moods, wider use of keyboards and all of this resulted in an album which is filled with emotions this year. 



Do not expect rawness of first albums or even any darkness. MOONSPELL aged into a music art which is very original. They have always been original and on the album “1755” the energy is just shining through them. Great ideas, perfect vocal work, fresh and interesting keyboards parts. I like that sometimes there are folk elements and they amazingly play with moods. Those Portuguese feel like fallen poets who tell unbelievable stories full of dark and cold poetry. Old fans might not be satisfied, but friends, there is only one music. And MOONSPELL´s music is just perfect. In all aspects – excellent production, sound, it is memorable and they even have their own signature to the music. I believe in everything what comes from “1755”. I feel that someone just put a hot iron in my hand. It burns but freeze at the same time. Only a few can combine doom metal, gothic harmonies, Wagner´s classic and amazing orchestra into one album. MOOSNPELL did. And it is excellent!


Tracklist: 
01. Em Nome Do Medo
02. 1755
03. In Tremor Dei
04. Desastre
05. Abanão
06. Evento
07. 1 De Novembro
08. Ruínas
09. Todos Os Santos
10. Lanternas Dos Afogados
11. Desastre (Spanish Version)


band:
Fernando Ribeiro,
Ricardo Amorim,
Pedro Paixão,
Aires Pereira,
Mike Gaspar

https://www.facebook.com/moonspellband
http://label.napalmrecords.com/
Share this games :

TWITTER