DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 11. června 2015

Home » » Recenze/review - PRION – Uncertain Process (2015)

Recenze/review - PRION – Uncertain Process (2015)


PRION – Uncertain Process
CD 2015, Comatose Music

Nejdřív jsem si myslel, že to nakonec nebude tak hrozné. Dokonce mě to cupitání krysích nožiček po mém těle šimralo a vyvolávalo lehký smích na tváři. Jenže to bylo před několika dny. To jsem tady ležel teprve krátce. Neuvěřitelné, nevysvětlitelné a svým způsobem paradox. Venku byl krásný den a já si chtěl užít slunce. Teď jsem svázaný, opuštěný a strach už dávno zvítězil nad hladem. Do tuhého začalo jít ve chvíli, kdy má nová kamarádka uviděla naproti na posteli svoji početnou rodinu. Děti se dožadují jídla! Chápu to. U nás v Evropě by se protestovalo proti týrání zvířat. Napadají mě různé věci, nejvíc asi vzpomínám na jeden lenošivý den u nás na chalupě v lesích. Pršelo a já vyháněl vzdáleného příbuzného mé přítelkyně klackem ze sklepa. Pak k tomu došlo, náhle a snad s jemnou omluvou v korálkovitých očích. Zakousla se, já zařval a vzduch prořízl první tón brutálně death metalové kytary. PRION. Pro mě druhé setkání s kapelou (poprvé to bylo v roce 2008 u alba „Impressions“, desku „Time of Plagues“ jsem léta páně 2003 nezaznamenal a ani se mi ji nepovedlo letos sehnat).

PRION jsou z Argentiny a hrají surový death metal převážně americké školy. Stejně jako jmenovaný hlodavec se do vás buď zahryznou a zkroutí vám pár nervů v celé tělní soustavě a nebo vás nechají zcela chladnými. Jedná se přesně o jednu z těch kapel, která asi nebude vyhovovat úplně každému. Příznivci třeba takových MORBID ANGEL, HATE ETERNAL, IMMOLATION, snad i chvílemi SUFFOCATION by mohli být na vrcholu blaha. Ostatním bude připadat tvorba téhle smečky mnohdy poměrně jednotvárná a monolitická. Přiznám se, že i pro mě bylo zpočátku dost náročné se do jejich muziky dostat a náležitě ji vstřebat. Syrová devadesátá léta s modernějším zvukem. Nasazení, velmi dobré hráčské umění, jistota v tom, co chtějí hrát. Takoví jsou PRION. Možná bych občas ocenil větší osvěžení v nějakém progresivnějším postupu, to je ale z mé strany jen drobnost. Celkově je „Uncertain Process“ samozřejmě velmi dobrým albem. Myslím, že zasáhne zkornatělé srdce nejednoho fanouška undergroundového death metalu.


Mám hrudník prohlodaný až někam k srdci. Je zajímavé, že stejně jako tahle argentinská mašina, tak i moje krysí paní se vyhýbají jednomu z nejdůležitějších orgánů. Srdce zatím tepe sice s lehkými výpadky, ale pořád ještě dokáže napumpovat veškerou potřebnou krev, abych přežil. PRION asi nebudou nikdy smečkou, kterou bych vynášel na piedestal současného smrtícího kovu. Spíše jsou příjemným zpestřením, gurmánskou chvilkou morbidní poezie. Rád v podobných death metalových knihách čítávám, užívám si je, ale asi nikdy mi nebude dáno, abych vyznával bezmezně a bez připomínek. Argentinci styl nikam neposouvají, ani nehledají nové cesty. Citují ale ze staré školy poctivě, s nadšením, velmi dobrým zvukem (i obalem) a umí navodit jedinou správnou beznadějnou atmosféru. Riffy jsou ostré jako břitva, preludia o hanobení lidstva, o válkách i utrpení jsou předkládána pečlivě, s jemnou temnotou v zádech. V mé břišní dutině jakoby se uvelebila celá krysí rodinka. Nekoušou a neporcují mě najednou, nejsou hloupí, dostávají mě postupně, polehoučku, abych vydržel. S touhle deskou je to hodně podobné. Roste, mění se, přitahuje mě, láká.



PRION nahráli velice dobrou, death metalovou desku ve stylu devadesátých let. Předkládají nám klasickou, hodně pestrou paletu ostrých riffů. Útočí na nás jako smečka pořádně hladových krys. Jsou nekompromisní, temní, zákeřní a jejich hudba nepostrádá obrovský kus energie. Za sebe mohu doporučit všem, kdo mají rádi poctivý death metal. Album není na jeden poslech, postupně roste, graduje a vyplatí se ho nechat uzrát. Z Argentiny nám poslali opravdu pořádně zohavenou death metalovou mrtvolu. Krutost, syrovost a rychlost, to jsou letošní PRION. Velmi dobře!


Asphyx says:

PRIONS recorded a very good, death metal album in the style of the 90th. They give us a classic, very colourful spectrum of sharp riffs. They attack us like a pack of very hungry rats. They are uncompromising, dark, insidious and their music lacks a huge chunk of energy. For me, I can recommend it to everybody, who likes a honest death metal. The album isn't for the first listening, it grows step by step and it will surely pay to mature it. It was sent us really death metal mutilated corpse from Argentina. Cruelty, rawness and speed, this is this year's record of PRION. Very good!


Seznam skladeb:

01. Power Obsessed 04:39
02. Uncertain Process 05:07
03. Chronic Disease 04:33
04. Anhedonist 05:49
05. Now Is The Hour 04:10
06. Control Societies 04:05
07. End Is Near 04:00
08. Losing Itself In The Infinite 04:54
09. Doomed Humanity Of Horror 05:46
10. Never Let Me Down Again 03:00


Čas: 45:59

Sestava/band:

Marcelo Russo - Drums
Walter Barrionuevo - Bass
Gregorio Kochian - Guitar & Vocals

Share this games :

TWITTER