DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 6. ledna 2018

Home » » Rozhovor - SINISTER - Synkretismus je spojení náboženství. Použil jsem tento motiv, abych vyprávěl o temných silách a o zlých "náboženstvích", které se zvětšují a rozšiřují a nakonec zničí celou běžnou víru.

Rozhovor - SINISTER - Synkretismus je spojení náboženství. Použil jsem tento motiv, abych vyprávěl o temných silách a o zlých "náboženstvích", které se zvětšují a rozšiřují a nakonec zničí celou běžnou víru.


Rozhovor s legendární holanskou death metalovou kapelou SINISTER.

Odpovídal Mr. Toep Duin.

Přeložila Duzl, děkujeme!


Ave SINISTER! Poslouchám vaši letošní novinku „Syncretism“ už nějaký čas a pořád v ní objevuji pro sebe nové a nové kousky temnoty. Přiznám se, že jsem od vás čekal dobré řemeslo, ale že mě takhle rozsekáte, tak to ne. Album se podle mě opravdu povedlo. Jaké máte reakce od fanoušků, co recenze? 

Nazdar Jakube! Reakce jsou úžasné. Pořád vidíme zlepšení a pracujeme na tom, abychom byli jedno z těch lepších jmen, když se hovoří o death metalu, jako za starých časů, kdy Sinister byli jedním z vůdců scény. A teď se to vyplácí. Hrajeme výborné festivaly a reakce fanoušků jsou skvělé!


Hráli jste už některé songy z novinky na koncertě? Jak fungují na fanoušky? Máte už nějaký potencionální hit? Osobně bych si tipnul první skladbu „Neurophobic“.

Hrajeme naživo pokaždé alespoň tři písně ze Syncretism. Neurophobic, Canonical Rights a Convulsions of Christ! Skvělé je, že fanoušci jsou mnohem víc nadšení z novějších věcí, než starých skladeb. Samozřejmě vždycky se najde pár kluků, kteří mají rádi pouze první dvě alba, ale pro ně pravděpodobně už nemůžeme udělat nic dobrého. Máme ale spoustu fanoušků a nových fanoušků, kteří jsou nadšení z dnešních Sinister. Děláme to dobře!

Album má temný, antikřesťanský obal. Kdo je jeho autorem a co má znázorňovat? Přiznám se, že tentokrát jsem si musel chvilku zvykat, ale musím mít tenhle motiv i na tričku! Je vynikající, originální, apokalyptický! 

Díky! Koncept vytvořil Adrie, který to dal za úkol chlápkovi jménem Alex Tartus z Ruska. Ten chlap je úžasný! Už jsme viděli věci pro naše nové album! Vážně mazec!


V death metalu se občas zapomíná na texty. Vy zpíváte o temnotě, smrti, satanismu. O čem jsou texty na novém albu a kdo je jejich autorem? Snažíte se jimi něco sdělit, předat nějaké poselství? 

Koncept i texty jsou z mojí ruky. Rád píšu příběhy a přemýšlím o názvech. A ano, vrátili jsme se zpět k temným a ateistickým textům. Dobře se to hodilo k celému konceptu a obalu. Synkretismus je spojení náboženství. Použil jsem tento motiv, abych vyprávěl o temných silách a o zlých "náboženstvích", které se zvětšují a rozšiřují a nakonec zničí celou běžnou víru. Ale jak to vidím já, jako ateista, tyto temné síly reprezentují nevěřící jako metafora. Pokud si to přečteš dobře, je to skutečně rána pro všechna náboženství. Ta přinesla lidstvu jen hovno!


Novinka má opravdu hodně temný, ostrý zvuk. Přesto lehce odlišný od předchozích alb. Podepsán je pod ním opět Jörg Uken. Ten vám dělal i předchozí nahrávky. Uvažovali jste tentokrát jinak? Měl Jörg odlišné zadání? Některé pasáže na mě působí až „doomovým dojmem“. Mimochodem, hrozně moc se mi líbí, že je krásně slyšet baskytara. Dodává to celé desce ještě větší tlak. 

Jsme velmi rádi, že spolupracujeme s Jorgem, víme, co dostaneme a on je opravdu dobrý! Samozřejmě pokaždé tlačí sám sebe k tomu, udělat produkci lepší a lepší. Skladby jsou skutečně temné, takže Jorg přesně ví, co má dělat. Vždy se snaží najít skladbám správný mix. Posouvá se až na hranici, aby vytvořil správnou atmosféru.

Když už jsme u toho zvuku, nejde se nezeptat. Na novince jsou použity ve velké míře klávesy. Osobně se mi velmi líbí, dodávají skladbám na ještě větší temnotě a černotě. Kdo je vlastně skládal a uvažujete o jejich používání i nadále? 

Klávesy komponoval Carsten z Monolith Death cult. Požádali jsme ho, aby nám pomohl, protože jsme věděli, že by písně mohly využít nějakých dalších temných rozměrů. A bylo to správné rozhodnutí. Bez ztráty jakékoliv brutality nebo death metalového konceptu jsme dokázali vytvořit tuto extra dimenzi. Vyšlo to opravdu skvěle!


Když jsem vás viděl naposledy na koncertě u nás v Čechách na NICE TO EAT YOU festivalu, hrála s vámi na baskytaru Alesa. V line-upu na novém albu už ale není uvedena. Jak to s ní vlastně je? Hraje jen živá vystoupení? Mimochodem, hrozně jí to mezi vámi slušelo:).

V tu dobu jsme hledali trvalou náhradu na basovém postu, pak nám Alesa řekla, že nám může pomoct A byla skvělá! Ale nebylo to praktické, protože žije ve Slovinsku, takže to bylo pouze dočasné. Pak jsme našli Ghislaina z Holandska, který se k nám připojil.

„Syncretism“ vychází opět u Massacre Records na CD a DVD. Poslední dobou to ale vypadá, že je mezi fans čím dál tím oblíbenější vinyl. Neuvažujete o vydání novinky i na gramodesce?

Aktuálně je album na vinylu díky “Cosmic Key Creations” a je k dispozici na stránkách Value merch a v katalogu Nuclear blast, pokud se nemýlím.


Minulý rok jste se objevili u nás v České republice na NICE TO EAT YOU festivalu. Byl to skvělý koncert! Jak se vám u nás líbilo a co říkáš na české fanoušky? Vidíš třeba nějaký rozdíl mezi koncerty v Holandsku a v Čechách? 

Česká Republika je pokaždé skvělá! Undergroundová a death metalová scéna je velká a úžasná a máme tam spoustu fanoušků! Takže je to pro nás vždy radost tam hrát! Ve vaší zemi a ve východní části Evropy fanoušci šílí a je to neskutečné stát na podiu, dává ti to extra energii “rozsekat klub”!

V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“?

Vlastně nejsem ten typ chlápka, který sleduje mnoho nových věcí, takže je těžké zmínit nějaké kapely. Vím, že existují nové výborné kapely, ale většinou je velmi těžké dosáhnout úrovně starých kapel! Pokud nové kapely nedosáhnou úspěchu za pár let, přestanou a začnou něco nového, co skončí stejným způsobem. Víš, je to tvrdá práce a musíš dělat mnoho ústupků ve svém soukromém životě, rodině a zaměstnání. Není to jen o tom přijít a říct, že jsme dobrá kapela! Jsem na scéně téměř 30 let a stále se snažíme zlepšovat a jít dál!


Příští rok oslavíte 30 let v undergroundu. Jste už dnes pamětníci. Když porovnáš vaše začátky a současnost, změnila se doba hodně? Myslím tím teď přístup fanoušků, labelů, promotérů apod. Často slýchávám, že „už to není takové, jako to bývalo“. Co si o tom myslíš ty?

V loňském roce jsme kapelu postavili na profesionální úroveň. Nemůžete se dostat na scénu, pokud se nevyznáte alespoň trochu v tom, jak funguje hudební branže. Myslím, že fanoušci a scéna jsou stejní, ale jak jsem řekl, Death Metal se zprofesionalizoval. Hrát koncert teď nebo před 25 lety, je pro mě stále stejné a naplno si to užívám.

Fenoménem současné doby je internet. Občas mi přijde, že někteří lidé ani jinde nežijí. Jaký vztah mají SINISTER ke stahování hudby? Spousta „fanoušků“ si hudbu už jen stáhne, na koncert kouknou na youtube a fyzické médium je pro něj jen záležitostí pro „starý fotry“. Zajímalo by mě, jak vnímáš tenhle „fenomén“ ty?

Na to je jednoduchá odpověd. Co je lepší reklama, než to, že tvá kapela je kopírovaná a má million shlédnutí na youtube, nebo kdekoliv jinde. Tohle zvýší tvá prodejní čísla, protože opravdoví fanoušci si to stejně koupí. Takže je lepší oslovit co nejvíc fanoušků, než žít ve snu, že zbohatneš jen prodejem CDček.

Často slýchávám na koncertech v Čechách, jak lidé nechodí, jaká je malá návštěvnost. Zajímalo by mě, jakou máte vy zkušenost z Holandska? Pro nás jste země se spoustou kapel, promotérů. Jezdí k vám často skupiny, které naší malou zemi na turné vynechají. Chodí se u vás na death metalové koncerty? Máte raději kluby nebo větší festivaly? 

V Holandsku máme výborné festivaly a momentálně my, jako Sinister si nemůžeme stěžovat. Kdekoliv hrajeme, vidíme narváno! V Holandsku jsme momentálně ve velmi dobrém ekonomickém období, takže lidé mají peníze na utrácení a vidíš to na množství koncertů a festivalů! Ale vím o tom, že občas je těch festivalů a koncertů hodně a lidé si musí vybírat.

Co chystají SINISTER v nejbližších měsících? Podpoříte novinku nějakým delším turné a zavítáte také k nám do České republiky?

Budeme hrát na 70000 Metal cruise a jedeme do Latinské Ameriky kde máme 10 koncertů. Také máme spoustu velkých festivalů pro rok 2018. Sledujte naše FB stránky, abyste o tom všem byli informováni! A mimo to už pracujeme na nových věcech. Česká Republika zatím není v plánu, ale kdo ví!


Děkuji za rozhovor, přeji spoustu prodané hudby, plné koncerty šílených fanoušků a budu se těšit zase někde na setkání s vámi!

Díky Jakube, naviděnou příště!

Share this games :

TWITTER